Se Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblick
0:57

Efter reklamen: Se Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblick

(0:57)

Slå på ljud

Det var den 15 juli år 1997 som modeskaparen Gianni Versace sköts ihjäl med två skott utanför sin bostad i Miami Beach av seriemördaren Andrew Cunanan.

Vid tidpunkten var det italienska modegeniet 50 år och på toppen av sin karriär. Men vad hände egentligen?

Mordet på Gianna Versace är en gåta som fortsätter att gäcka både mode- och true crime-intresserade individer.

År 2018 kom säsong två av den verklighetsbaserad tv-serien American Crime Story, som hanterade Gianni Versaces död.

Kändisarnas klänningar som tog längst tid att designa

Mordet på Gianni Versace

Modeikonen bakom det framgångsrika modevarumärket Versace var ute på en promenad för att köpa tidningen på ett kafé i närheten av den privata bostaden i Miami Beach, Florida, en morgon i mitten på juli år 1997. Men kom aldrig tillbaka hem.

Han sköts med två skott, ett i ansiktet och ett i pannen, utanför porten till lyxvillan, i vilken han bodde tillsammans med Antonio D'Amico – hans pojkvän sedan 15 år.

– Jag såg Gianno ligga i trappan, med blod omkring sig. Då blev allt svart. Jag slets bort därifrån, jag såg inget mer, saAntonio till tidningen The Guardian år 2017.

Gianni Versace privata bostad i Miami Beach, Florida. På trappen utanför villans entré (t h) har sörjande fans lämnat blommor på platsen där modeskaparen sköts till döds den 15 juli 1997.

Gianni Versace privata bostad i Miami Beach, Florida. På trappen utanför villans entré (t h) har sörjande fans lämnat blommor på platsen där modeskaparen sköts till döds den 15 juli 1997.

Washington Photos

Mördaren: Andrew Cunanan

Den som avfyrade de dödande skotten var seriemördaren Andrew Cunanan, som under en period på tre månader mördade fem personer. Gianni Versace var hans femte offer, innan Andrew slutligen begick självmord åtta dagar senare på en husbåt – med samma pistol som användes vid mordet på Versace.

I december samma år stängde den lokala polisen och FBI fallet, med slutsatsen att Cunanan varit den enda gärningsmannen.

Varför Versace blev ett av Cunanans offer är fortfarande en olöst gåta. FBI ska ha misstänkt att de två, offer och gärningsman, träffades i San Francisco innan mordet. Den fiktiva tv-serien American Crime Story, baserad på den verkliga händelsen, utforskar att de två skulle ha delat ett romantiskt förflutet.

Versace-familjen dementerar dock att Gianni någonsin skulle ha träffat Andrew innan han mördades.

– Jag vet inte om vi någonsin kommer att få veta svaret, sa polischefen Richard Barreto till CNN efter det mystiska mordet.

I samband med mordet på Gianni Versace släppte FBI de här bilderna på Andrew Cunanan och lät meddela allmänheten att han var misstänkt i flera mordutredningar.

I samband med mordet på Gianni Versace släppte FBI de här bilderna på Andrew Cunanan och lät meddela allmänheten att han var misstänkt i flera mordutredningar.

TT

Nya stylingknepet bland Hollywood-stjärnorna: "den mest oväntade detaljen"

Begravningen: Besöktes av prinsessan Diana

Den världsberömda modeskaparen Gianni Versace dödförklaras klockan 09:21 på intilliggande Jackson Memorial Hospital, efter att han skjutits två gånger av Andrew den där julimorgonen.

Begravningen hölls en vecka senare i italienska Moltrasiokyrkogården, fem mil norr om modestaden Milano.

Det var en påkostad och kändistät ceremoni som besöktes av Giannis otaliga berömda vänner. Bland de mest kända hittar vi Elton John, Sting, Giorgio Armani, Naomi Campbell och prinsessan Diana.

Prinsessan Diana skulle avlida i en bilolycka bara en månad efteråt.

Prinsessan Diana (t h) i tåtar vid begravningsceremonin för modeskaparen Gianni versace.

Prinsessan Diana (t h) i tåtar vid begravningsceremonin för modeskaparen Gianni versace.

Stefano Rellandini

Arvet: Donatella Versaces dotter Allegra

Det storslagna Versace-imperiet, som Gianni byggde på upp, är kvar under familjens kreativa vision. Giannis lillasyster Donatella är i dag huvuddesigner för de lyxiga gods som produceras under Versace-logotypen.

Vid tidpunkten för Giannis död var imperiet värderat till 807 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 8 miljarder svenska kronor i dag.

När han dog ärvdes 50 procent av aktierna i bolaget av Allegra Versace, dotter till Donatella. Allegra var bara elva år då, och även om det skulle dröja till hennes 18-åriga födelsedag innan hon fick tillgång till arvet, så hamnade hon i rampljuset som över en natt. Livet förändrades för alltid.

Allegra Versace och Gianni.

Allegra Versace var hennes morbrors ögonsten, och han brukade kalla henne för sin "prinsessa".

Photolink
Mest läst