8 kändisar som är genier – baserat på deras IQ
1:15

Efter reklamen: 8 kändisar som är genier – baserat på deras IQ

(1:15)

Slå på ljud

Hon har ännu inte nått tvåsiffrigt när det kommer till ålder men nioåriga Adhara Peréz från Mexico City har i alla fall ett IQ som är långt in på den tresiffriga skalan.

People rapporterar att hon har ett IQ på 162 – det är något högre än såväl Albert Einstein och Stephen Hawking som båda beräknades ha ett IQ på 160, skriver tidningen.

Men hennes korta liv har redan innehållit flera svåra stunder.

Retades i skolan före upptäckten

När Adhara Peréz var tre år diagnosticerades hon med aspergers syndrom, en diagnos inom autismspektrat som kännetecknas av en hög intelligensnivå men nedsatt social interaktionsförmåga. När flickan började skolan älskade hon undervisningen men blev samtidigt retad av de andra barnen – i en intervju med Yucatan Times berättar hennes mamma Nalley att dottern ansågs vara udda och konstig.

Flickan sitter i rullstol – får docka som ser ut som henne

Adhara blev deprimerad och slutade tycka om skolan. Samtidigt hade föräldrarna insett att hon troligtvis var ovanligt intelligent och när hennes höga IQ konstaterades ändrades allt.

Hon fick då möjlighet till en utbildning som var anpassad till hennes förmågor och förutsättningar. Sedan gick det snabbt, extremt snabbt.

People skriver att Adhara Peréz hade avverkat grundskolan när hon var sex år och två år senare var också gymnasiet avklarat. Nu uppges hon vara i färd med att ta två olika högskoleexamina – en i industriell ekonomi och matematik och en i systemteknik.

En av Mexikos mäktigaste kvinnor

Samtidigt är hon i färd med att utveckla ett smart armband som ska hjälpa autistiska barn.

– Jag gör ett armband som som mäter barnets känslor och föräldrarna kommer att kunna se hur barnet mår med hjälp av sin telefon eller dator, har Adhara Peréz förklarat för Vogue Mexico.

Ensamstående pappan adopterade döende pojke – gjort succé i OS

Otroligt nog har hon också hunnit skriva en bok om sina upplevelser, titeln kan översättas till "Ge inte upp", och enligt People har Adhara Peréz också tagit sig in på Forbes Mexicos lista över landets mäktigaste kvinnor.