Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nu har Norge fått sin första demensby – har mikrobryggeri och egen restaurang

14 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografPEXELS, Arkitema Archtects
Att leva och vara trygg och säker är viktigt för en person som drabbats av demens. Och nu är det möjligt. I Oslo har en särskild demensby öppnat.
Annons
Elise Lindqvist tog sig ur prostitutionen – här är hennes berättelseBrand logo
Elise Lindqvist tog sig ur prostitutionen – här är hennes berättelse

Det råder inget som helst tvivel om saken: demens är en svår och krävande sjukdom. Både fysiskt, och psykiskt. Det gäller både för den som drabbas, men också för alla personer i den drabbade människans närhet.

Demens är ett kroniskt, obotligt tillstånd som orsakas av olika sjukdomar eller skador på hjärnan. I dag är ca 160 000 människor i Sverige drabbade av någon demenssjukdom. Det finns flera olika typer av demens, men den gemensamma nämnaren är att den orsakar en kognitiv funktionsnedsättning som, inte sällan, påverkar personens förmåga att fungera – i det dagliga livet. I dag finns cirka 100 olika diagnoser – många har flera diagnoser samtidigt. Kända exempel är alzheimer och vaskulär demens. Lewykroppsdemens och frontallobsdemens är också de exempel på andra demenssjukdomar.

Annons

Lille Tøyen låter dementa få vård samtidigt som de kan leva normalt

Om en person insjuknar i demens är det viktigt, både för den drabbade individen, och dessa anhöriga, har en bra, säker och (kanske primärt) trygg plats att vara på. Och nu är det möjligt. I alla fall i Norge. Under flera år har en särskild demensby, eller demensstad, varit under uppbyggnad i Oslo. Denna har fått namnet Lille Tøyen. På denna plats ska personer som drabbats av och lever med demens kunna få vård dygnet runt, samtidigt som de också ska kunna leva sina liv så normalt som det bara går och är möjligt. I den här särskilda byn, eller staden, finns det plats för 130 boende, eller invånare.

Har butik, restaurang – och mikrobryggeri

Så, vad rymmer då Lille Tøyen? I byn finns både en butik, en frisör, ett kafé, en restaurang – och ett mikrobryggeri.

– Hemkänsla, trivsel och vardag måste ersätta institutionskänslan och kalla korridorer, står det att läsa på Oslo kommuns hemsida.

Dessutom kan, och ska, invånarna också delta i olika typer vardagliga aktiviteter såsom att laga mat, tvätta kläder, städa, vattna blommor och liknande.

Annons

– Det är en fantastisk plats att vara på. Det är tyst och lugnt, och inte så mycket liv och rörelse, säger Jorun Valeur Bekkby, en av alla personer som har flyttat in i den nya demensbyn.

Marianne Borgen är ordförande för

– Tanken är att man ska kunna leva ett aktivt och varierat liv, även om man behöver mycket trygghet och omsorg omkring sig, som människor som lever med demens ofta gör. Här får de aktiviteter, men också trygghet. Inne på området finns anläggningar de kan använda, och de kan ta emot anhöriga, som de har gjort hela sitt liv, tillägger hon.

Annons