Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Paret adopterade dotter med hudsjukdom – nu gör hon succé

24 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram, Facebook.
I dag är Michaela DePrince en av dansvärldens främsta – men vägen dit har varit lång.
Som barn i Sierra Leone levde hon på barnhem och fick höra att ingen skulle vilja adoptera henne på grund hennes hudsjukdom vitiligo.
Här är dansarens otroliga livsöde, och adoptivföräldrarna som räddade henne.
Annons
VIDEO: Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
VIDEO: Adoption - det här gäller i Sverige

Michaela DePrince må vara en framträdande balettdansös med en strålande karriär i USA – men hennes liv hade kunnat se helt annorlunda ut. Född i Sierra Leone 1995 förlorade Mabinty Bangurawas, som hon då hette, som ung båda sina biologiska föräldrar i det fruktansvärda inbördeskriget i landet. Hon fick i stället växa upp på barnhem, och där började mardrömmen på riktigt för henne.

Michaela är född med den autoimmuna sjukdomen vitiligo, som gör att hudcellerna förlorar pigment i olika stor grad, vilket i sin tur gör att man får vita fläckar. När hon började få fläckarna blev hon genast kallad för olika öknamn och hånades av de andra barnhemsbarnen. Den enda vännen hon hade var en annan flicka med samma namn, Mabinty.

Annons

På grund av sin vitiligo kallades Michaela för ”djävulens barn”, och ingen ville adoptera henne. I en intervju har hon berättat hur barnen på barnhemmet konkurrerade med varandra och fick olika ranking.

– De rankade oss. Nummer ett var favoritbarnet, och nummer 27 var den som var minst favorit. Jag var nummer 27. De sa hela tiden ”varför skulle någon adoptera djävulens barn?”.

Adopterades till USA

Efter att som treåring också ha blivit knivhuggen i magen vände äntligen lyckan för Michaela. En amerikansk kvinna, Elaine DePrince kom till landet för att adoptera en annan Mabinty – men väl på barnhemmet uppstod det förvirring över vilken Mabinty som saken gällde. När Elaine fick veta att Mabinty hade blivit nekad adoption 12 gånger redan bestämde hon sig för att adoptera båda flickorna med samma namn. De döptes om till Michaela och Mia, och först efter att ha skrivit på pappren berättade Elaine för sin make hemma i USA att hon skulle komma hem med ett barn mer än de bestämt.

Annons

Michaela var fyra år gammal när hon flyttade hem till sin adoptivfamilj i USA, och upptäckte kärleken till baletten. Föräldrarna körde henne till och från danslektionerna, och uppmuntrade hennes intresse. De var också generösa med sin kärlek och tillgivenhet, även när världen runt omkring var mindre accepterande.

– När jag var åtta år gammal sa min lärare ”du vet, vi brukar inte lägga energi på svarta ballerinor för de brukar alla bli tjocka och få stora bröst”, har Michaela berättat.

Annons

Hennes föräldrar stöttade henne att inte bry sig om alla negativa röster och fortsätta med sin passion – och det var ett minst sagt bra beslut. I dag dansar hon vid Bostonbaletten, och är en av USA:s stora namn inom dans. Hon har också haft en egen realityserie.

Källa: Newsner.

SE OCKSÅ: Kändisar som ägnar sig åt välgörenhetBrand logo
SE OCKSÅ: Kändisar som ägnar sig åt välgörenhet
Annons