Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Patricia försvann för 31 år sedan – återfunnen i ett annat land

07 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Patricia Kopta då och nu.
Patricia Kopta försvann spårlöst från Pennsylvania 1992, och dödförklarades till slut av polisen.
Men nu har Patricia återfunnits vid liv – på ett vårdhem i Puerto Rico.
– Det är en sådan lättnad att veta att hon lever, säger maken Bob, som fortfarande inte har gift om sig.
Annons
4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Patricia Kopta växte upp i amerikanska delstaten Pennsylvania, och det var också där hon slog sig till ro när hon träffades maken Bob Kopta. De första åren av sin relation levde paret ett vanligt liv, men med tiden började den katolska Patricia bli allt mer fanatisk i sin tro, och förutspådde kärnvapenundergång.

Patricia Koptia innan hon försvann.
Patricia Kopta började predika om undergången.

Så småningom blev Patricia av med jobbet, och började då i stället predika på parkeringsplatser i staden, och varna människor för jordens undergång. En dag 1992 kom hon bara inte hem igen.

Annons

– Ingen visste var hon var. Jag förstår inte. Jag kastade inte ut henne, hon bara vandrade i väg, sa inte hej då eller någonting, säger maken Bob Kopta till People.

Efter ett intensivt sökarbete dödförklarades till slut Patricia efter sju års tid, trots att hennes kropp inte hade gått att hitta. Familjen fick acceptera att hon var borta, och försökte gå vidare med sina liv, även om Bob aldrig gifte om sig.

Återfanns utomlands efter 31 år

Men efter 31 år har nu familjetragedin fått en oväntad vändning – Patricia har återfunnits vid liv. 270 mil från sin forna hemstad bor hon nu på ett vårdhem i Puerto Rico.

Patricia Kopta 2023.
Patricia Kopta är återfunnen på vårdhem i Puerto Rico.

Det som kommit fram är att Patricia redan 1999 visade sig behöva vård, och då togs in på vårdhemmet. Hon var länge hemlighetsfull med sitt förflutna, men efter att ha drabbats av demens började hon berätta mer och mer för personalen, som till slut kunde anmäla det hela till polisen. Med hjälp av dna-test har de nu kunnat bekräfta att det är Patricia som bor på vårdhemmet.

Annons

– Du skulle inte tro vad vi har gått igenom. Det är en sådan lättnad att veta att hon lever, säger Bob Kopta till People.

Efter 31 år isär blir det dock ingen återförening för familjen – demenssjuka Patricia vill stanna i Puerto Rico, och exmaken har inga planer på att åka ner. Däremot kan Patricias syster vilja åka och hälsa på.

Patricia Koptas make och syster.
Gloria Smith och Bob Kopta på presskonferensen.

– Vi trodde att hon var död alla dessa år. Det var en stor chock att få veta att hon fortfarande levde. Vi är så glada och jag hoppas jag kan åka ner och träffa henne, säger systern Gloria Smith till People.

Annons