Till minne av Hannah Ekwall
0:55

Efter reklamen: Till minne av Hannah Ekwall

(0:55)

Slå på ljud

Det var i februari 2021 som Patrick Ekwalls fru Hanna gick bort efter en tids cancersjukdom, bara 39 år gammal. Hannahs bortgång väckte stor uppmärksamhet, och över en miljon kronor samlades in till Cancerfonden i hennes minne.

Nu medverkar Patrick Ekwall i podcasten Framgångspodden, och berättar om de sista dagarna med sin fru. Bara några dagar innan hennes bortgång var allt som vanligt.

– I Hannahs fall var det så att hon blev extremt sjuk tre dagar innan hon gick bort. Det gick väldigt, väldigt snabbt. På torsdagen på eftermiddag lagade Hannah mat – hennes mamma var där och hennes syster och bror – och hon sa ”dra iväg på gymmet du”, så jag stack iväg till gymmet, säger Patrick Ekwall i Framgångspodden.

Blev snabbt sjukare

Men på kvällen mellan torsdag och fredag blev Hannah akut sjuk, och började kräkas. Patrick tänkte först att det var på grund av hennes nya medicin, men på morgonen mådde hans fru fortfarande så dåligt att han insåg att hon skulle behöva läkarvård på sjukhus. Tillsammans med sin svärmor insåg Patrick Ekwall också att Hannah nu var så sjuk att hon inte var helt medveten om sin omgivning som tidigare.

– Jag tänkte att hon bara var omtöcknad efter att ha kräkts hela natten. Men det visade sig att hon började försvinna litegrann i medvetandet. In på sjukhuset där på fredagen. Jag och Tindra åkte till ett köpcenter som heter Bromma Blocks, jag ville inte att min dotter skulle se när hennes mamma hämtades i det skicket i en ambulans, säger Patrick Ekwall i Framgångspodden.

Patrick Ekwalls dotter: ”Pratade med Hannah om allt”

Hann inte prata om allt

Medan Patrick umgås med parets dotter så följer Hannahs mamma med henne till sjukhuset, där de – trots att det var mitt i pandemin – fick eget rum. Hannahs mamma fick också vara kvar på sjukhuset med henne.

På fredagskvällen får Patrick Ekwall ett samtal från en professor på sjukhuset som konstaterar att Hannah inte har långt kvar. Han kunde inte säga om det handlade om dagar eller veckor, men visste att Hannas liv gick mot sitt slut. Och bara dagen därpå somnade Hannah Ekwall in.

Att det gick så fort på slutet gjorde att Hannah och Patrick inte hann prata om allt de hade velat gå igenom.

– Det gick otroligt snabbt. En sorg i sorgen var att vi aldrig kunde prata om vilken musik hon ville ha på begravningen eller om hon hade önskemål för framtiden. I de flesta fall när det dyker upp får vi går på känn.

Mest läst