Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ruben Högbom sökte efter försvunna sonen Olle i 37 år – gåtan fick aldrig något svar

03 jan, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, STORYTEL
I nästan 40 år sökte Ruben Högbom efter sin försvunna son, Olle. I december 2020 somnade han in – utan svar. Olle Högbom är fortfarande försvunnen.
Annons
Se 7 tidiga tecken på utmattningssyndromBrand logo
Se 7 tidiga tecken på utmattningssyndrom

Olle Högbom var 18 år gammal och gick gymnasiet i Sundsvall. Det är september 1983 då han försvinner. Han är på väg från en fest på Klockgjutaregatan och tillsammans med kompisarna drar han vidare mot centrum. Målet? Nattklubben Nattoxen. Men efter att ha gått en bit av vägen bestämmer sig Olle för att stanna en stund och vila. När sällskapet passerat järnvägsövergången vid Floragatan, bakom Hedbergska skolan, sätter han sig ner på gatan, med ryggen mot ett trådstängsel.

– Gå ni! Jag kommer snart efter, meddelar Olle sina kompisar.

Vännerna drar vidare ut i den klara, friska, höstnatten. Det är det sista någon ser av Olle Högbom. Efter detta försvinner han – spårlöst. 2023 har det gått 40 år sedan han försvann.

I nästan 40 år sökte Ruben Högbom outtröttligt efter sin försvunne son, Olle Högbom.

Många teorier bakom försvinnandet

I alla år har Olles försvinnande varit en gåta. Både för polisen, de anhöriga och, inte minst, alla boende i Sundsvall. Under åren har det spekulerats i självmord, eller om Olle ramlade ner i Selångersån, det vatten som ringlar sig längs med Sundsvalls stadskärna. Under 1990-talet tog Thomas Quick på sig mordet – för att senare återta sitt erkännande. Det har också ryktats att en missbrukare av misstag kört på Olle, och därefter gömt kroppen.

Annons

Pappan hittade försvunna nyckeln

Olles cykelnyckel och hans glasögon hittades senare på marken, bara 90 meter från den plats där han sågs sista gången. Särskilt glasögonen är en detalj som förbryllat många. Olle behövde dem verkligen. Han klarade sig inte utan sina glasögon. Det var dock inte polisen som gjorde fynden, nyckeln fann hans far, Ruben Högbom, och glasögonen hittades av några skolbarn.

Storytel gjorde serie om Olle

I alla år, ända fram till hans död 2020, sökte Ruben Höglund, Olles pappa, förtvivlat efter sin son. Han var outtröttlig i sitt letande. Delar av Rubens sökande finns skildrat i Storytelserien Var är Olle, en dokumentär som hade premiär 2020. I serien har frilansjournalisten Martin Ezpeleta vänt på de flesta stenar kring fallet. Enligt Martin tyder det mesta på att Olle har utsatts för någon typ av våldsbrott.

Pappans teori om försvinnandet

Ruben Högbom har dock en helt egen teori. Han trodde, i många år, att polisen hade något med försvinnandet att göra. Det var därför fallet var så misskött. Samtidigt som Olle försvann skedde ett inbrott i ett närliggande kvarter. Många poliser var därmed i närheten av Olle, där han senast sågs.

Annons

– Sammanlagt elva poliser deltog i insatsen samtidigt som Olle satt vid trådstängslet på samma gata. Området var i övrigt tomt på folk, men det kryllade av poliser. Det konstiga är att ingen av dem säger sig ha sett Olle, har Martin Ezpeleta sagt till Sundsvalls Tidning.

Ruben Högbom somnade in 2020, utan att få reda på sanningen om sonens försvinnande.

Dog utan att få veta sanningen

– Jag gråter en skvätt så gott som varje dag. Att Olle är borta är en sak för sig, men att vi inte vet vad som hänt honom, det är alltid närvarande, berättade Ruben Högbom för Aftonbladet, 2017.

Han fortsatte:

– Man förråas väl med åren, men samtidigt så blöder fortfarande det här såret. Det är också väldigt ledsamt att vi känner att vi inte kunnat få en dialog med polisen. Vi har fått höra att vi inte har någonting med utredningen att göra och det har varit bittert när vi kommit med alla frågor.

Olles mamma somnade in utan svar och i december 2020 dog också Ruben, 90 år gammal. Han fick aldrig veta vad som hände men Olle.

Annons