Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall
1:17

Efter reklamen: Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

(1:17)

Slå på ljud

Juni. Syrenen blommar, doftar ljuvligt. Det är hopp och längtan i luften. Midsommarafton hägrar runt hörnet. Sommaren – och livet – ligger framför de unga. Det är den finaste av tider. Men så plötsligt, förändras allt. Den 14 juni 1992 försvinner 22-åriga Helena Andersson spårlöst – efter en kväll på stadshotellet i Mariestad.

Helena Andersson försvann spårlöst

Så, vem var då Helena? Hon tyckte mycket om att resa och hade precis kommit hem från en egen semesterresa där hon öluffat i Grekland. Sommaren 1992 skulle hon hoppa in och arbeta som semestervikarie på sjukhuset i Mariestad.

– Helena var väldigt glad, lättsam och social. Hon hängde mycket med sitt kompisgäng, har Helenas syster Gabriella berättat för Allas.

Kvällen då hon försvann hade Helena först varit på inflyttningsfest, därefter på stadshotellet. Men hon kom aldrig hem. På morgonen var hennes säng fortfarande orörd. Polisen larmades och började leta.

Helena Andersson var 22 år gammal då hon försvann – efter en utekväll i Mariestad. Det har snart gått 31 år sedan dess.

– I skogspartiet hundra meter från vårt hus hittades Helenas ena sko, har Helenas syster Gabriella berättat för Allas.

Senare hittades också Helenas ringar, och hennes andra sko. Dagarna gick och Helena var fortfarande försvunnen. Det talades om en ljus bil vid gångvägen som Helena brukade gå då hon skulle hem. Hundratals vittnen hördes. Än i dag har Helenas kropp har aldrig hittats. Det mesta tyder dock att hon inte längre är i livet och utredningen betraktas som ett mordfall. Anledningen? Man fann blodfläckar på hennes skor. Helena hade heller ingen anledning att försvinna.

– Helena var balanserad och glad. Att hon skulle ha försvunnit frivilligt är otänkbart, har systern Gabriella slagit fast.

Försvinnandet aktuellt i ny dokumentär

Helena Anderssons försvinnande har hemsökt den svenska polisen i över 30 år. Fallet är ännu olöst, men den undersökande journalisten Fredrik Undevik lyckas nu avslöja nya och avgörande uppgifter. Dokumentären Att lösa ett mord finns just nu att se på Viaplay.

Hennes upplevelser är bakgrunden till serien Nattryttarna – så lever Sophie Jahn i dag

Man från Danmark misstänktes

I början av utredningen om Helenas försvinnande lade polisen mycket kraft och krut på en misstänkt gärningsman från Danmark. Misstankarna byggde dock på ett falskt vittnesmål och man förlorade mycket tid. Mannen släpptes senare. Även fler misstänkta har, under åren, figurerat i utredningen.

Utredningen kring Helena-faller har fått stark kritik under åren. Både från allmänhet och från media.

Helena Andersson syster Gabriella Andersson.

”... det ska möjligen inte ställas för höga krav på poliser som skickar en av Helena Anderssons ringar till Saida.

Sierskan råder dem att ”leta i mörka sjöar i Norrland” och slarvar sedan bort ringen, ett av de viktigaste bevisföremålen.

Inte heller framstår det som ett under av seriositet att föreslå att den misstänkte ska låta sig förhöras under hypnos”, har kriminaljournalisten, experten och kolumnisten Oisin Cantwell, Aftonbladet, nyligen skrivit i en krönika.

I samma text kallar han utredningen för en rättsskandal.

Ny misstänkt

Sommaren 2021 verkade det som att Helena-utredningen, som leds av Kalla fall-gruppen i Göteborg, fått ett stort genombrott. En misstänkt person greps – och anhölls. Mannen hade figurerat i utredningen men hade inte varit misstänkt – inte förrän då, vill säga. Det hela lades dock ner, eftersom mannen avlidit.

Familjen lämnades utan svar – ännu en gång.

– Man kan aldrig förbereda sig, det är samma otroliga käftsmäll varje gång som det blir sådana här negativa besked. Bara att leva med saknaden är så tungt, sa Helenas storasyster Ulrika Andersson.

Leif GW Perssons misstankar

Kriminologen Leif GW Persson har i flera intervjuer deklarerat att han är övertygad om att Helena Andersson kände den som tog hennes liv. Att polisen inte kartlade hennes krets bättre, i början, är en gåta, menar han.

– Kompetent folk skulle givetvis ha tagit in det 20-tal personer hon pratade med den där kvällen. Då skulle de ha löst det här. Men polisen ägnade sig åt helt andra saker. Fel saker.

– Om det här hade skötts rätt från början, så skulle mordet på Helena ha klarats upp på ett tidigt stadium, har han slagit fast.

Mest läst