Slå på ljud

I regeringens senaste budget, som stöttas av Liberalerna och Centerpartiet, har det lagts fram förslag på flera uppdateringar och ändringar inom rut- och rot-avdragen. Dessutom vill man inför ett helt nytt avdrag, där man kan göra skatteavdrag för grön teknik.

Om budgeten godkänns kommer ändringarna börja gälla första januari 2021.

Vilka ändringar kan man vänta med rut?

Regeringen föreslår följande fyra uppdateringar av rut-avdraget:

 1. Det ska ingå att tvätta kläder samt hemtextilier på en tvättinrättning. Även transporten av tvätten ingår. Avdraget innefattar inte kemtvätt.
 2. Möblering och montering av möbler i bostad ska ingå i rut-avdraget – men inte inredningstjänster.
 3. Transport av möbler och bohag till loppmarknader eller andrahandsförsäljning i butiker, i syfte att bohaget ska kunna återanvändas.
 4. Även enklare tillsyn av bostad och fritidshus ska ingå i rut-avdraget – tjänster som att ta in posten, vattna blommorna eller spola i rören.

Det här är rut och rot

 • RUT och ROT är två olika skatteavdrag som man som privatperson kan använda vid hushållsnära tjänster.
 • RUT står ursprungligen för rengöring, underhåll och tvätt.
 • ROT står ursprungligen för renovering, ombyggnad och tillbyggnad.
 • Det är företagen som utför tjänsten som ansöker om avdrag i RUT eller ROT – inte du som kund. Som kund ser man bara avdraget på fakturan.

Nytt avdrag för grön teknik

Utöver rut och rot vill nu regeringen införa ytterligare ett skatteavdrag avsedd för grön teknik. För det gäller följande:

 • Avdrag med 15 procent av kostnaderna för arbete och material vid installation av solceller.
 • Avdrag med 50 procent av kostnaderna för arbete och material vid installation av lagring av egenproducerad elenergi.
 • Avdrag med 50 procent av kostnaderna för arbete och material vid installation av laddningspunkter till elfordon.

Så utnyttjar du rut- och rot-avdraget till fullo

Taket för rut-avdraget föreslås höjas från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person och år, också med start från första januari nästa år. Rot-avdraget däremot ligger kvar på 50 000 kronor. Rut- och rot-avdragen räknas dock ihop med varandra om man använder båda – det går alltså inte att dra av 75 000 kronor för rut och 50 000 kronor för rot. Använder man båda är maxgränsen 75 000 kronor, varav rot-avdraget får vara max 50 000 kronor av det.

Men avdraget för grön teknik står utanför detta, där finns ytterligare 50 000 kronor att ta i avdrag per person och år.

Det finns ingen gräns för en särskild fastighet – du och din sambo kan alltså göra avdrag på 75 000 kronor vardera samma år.

Det viktigaste för att inte drabbas av ett ovälkommet besked om kvarskatt är att man ser till att man tjänar tillräckligt mycket och betalar tillräckligt mycket i skatt för att täcka avdragen man gör. För att räkna ut det har Skatteverket en egen tjänst där man kan räkna ut hur mycket avdrag man kan göra utan att drabbas av restskatt.

Använder man sig av rot-avdrag vid renovering är det viktigt att komma ihåg att man bara får dra av för arbetskraften – inte byggmaterialet. Det får inte heller vara en närstående som gör arbetet för att det ska gillas.

Källa: Skatteverket.

Läs mer:

Dags för bunkring igen - det här köper svenskarna hem just nu

16 vita hållbara skjortor – som räddar varje klädkris

Alida Morbergs första ord om dottern Oona – bryter tystnaden två år efter födseln