Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så går du säker från hackare – bästa knepen

27 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografKonstantin Postumitenko, TT.
Kvinna vid dator.
Har du 123456 eller password som lösenord? Eller går dina lösenord att kopplas till dig och dina intressen?
Då är det dags att tänka om – it-experterna Anne-Marie Eklund Löwinder och Fredrik Blix varnar för hur lätt det är att bli hackad, och vad man ska tänka på för att undvika det.
– Det lösenord som du har till din mejl, det ska du skydda med ditt liv, säger Löwinder till DN.
Annons
Så går du säker från hackareBrand logo
Så går du säker från hackare

Har du ditt husdjurs namn, dina barns födelseår eller kanske 123456 som lösenord är det bra att du läser den här artikeln – och tänker om. Med så lätta lösenord är man nämligen i riskzonen att bli hackad och få sina sociala medier-konton och mejl övertagna av någon obehörig.

It-experterna Anne-Marie Eklund Löwinder och Fredrik Blix berättar i DN om de största riskerna, och vad man egentligen ska tänka på.

Det viktigaste är att inte ha samma lösenord till olika inlogg, menar Anne-Marie Eklund Löwinder.

– Det är egentligen mitt första råd. Att lösenorden ska vara unika per tjänst. För om en av tjänsterna blir hackad och lösenorden läcker – då hjälper det inte hur säkert ditt lösenord än är om du använder det på fler ställen. Det första som händer är att angriparna kommer att testa lösenorden på alla kända sajter, och då åker man dit ändå.

Det lösenord som är viktigast att ha unikt och svårt är det man har till sin mejl, eftersom alla ansökningar om att ändra lösenord på andra sajter skickas till mejlen.

Annons

– Det lösenord som du har till din mejl, det ska du skydda med ditt liv. Det är ändå dit alla länkar skickas om du ska återställa lösenord du glömt någonstans. Bland det första någon gör som kommer över det är att byta dina lösenord på alla sajter du använder. Det får så stora konsekvenser om det kommer på avvägar, säger hon.

Gör inte som Trump – välj lösenord utan personlig koppling

Amerikanska president Trump kan vara ett avskräckande exempel när det kommer till dåliga lösenord. Den holländska hackaren Victor Gevert lyckades hacka presidentens Twitter-konto två olika gånger, bara genom att gissa sig till det. Först hade Trump lösenordet ”yourefired” – ”du är avskedad” – en känd fras från hans realityserie The Apprentice. Den andra gången han blev hackad, tidigare i år, hade han lösenordet ”Maga2020!". Maga är förkortningen på Trumps motto ”Make america great again”. Har man en personlig koppling till ens lösenord är det lätt för hackare att hitta information i ens sociala medier, som går att använda för att hacka en.

– Ett dåligt lösenord är ett som bara använder bokstäver och är för kort. Eller som innefattar något vanligt ord eller någonting som kan knytas till dig. Till exempel ditt registreringsnummer på bilen eller din dotter, din hunds eller en släktings namn, säger Fredrik Blix till DN.

Läs mer:

Annons