Sarah Tjulander.
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala
3:45

Efter reklamen: Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala

(3:45)

Slå på ljud

Influencern Sarah Tjulander, 28, är gravid för andra gången, och ska snart föda en pojke. Men då hon redan nu vet att hon och fästmannen Oskar vill ha ett tredje barn, och att de vill att det barnet ska bli en flicka, så har de redan tagit kontakt med en IVF-klinik på Cypern. Där får föräldrar välja vilket kön embryot ska ha, och dessutom sålla bort eventuella embryon med ärftliga sjukdomar. När man gör IVF, eller provrörsbefruktning, i Sverige kan läkarna undersöka om det har ärftliga sjukdomar – men mer än så är inte tillåtet. Man får inte sålla bort ett visst kön, eller titta efter andra kriterier.

Benshis otroliga historia: Flydde över Medelhavet – i dag är han simlärare

I en intervju med TV4 berättar Sarah Tjulander om beslutet att betala omkring 50 000 kronor för att få hjälp utomlands, och på så sätt komma runt de svenska reglerna.

– Med vår tredje vill jag inte chansa. har varit en önskan sedan jag var liten. När man lekte med dockor och allt det här. Jag har alltid sett mig med en dotter. Har jag möjlighet att få uppleva att ha en dotter så vill jag göra det, förklarar Sarah Tjulander.

När hon först berättade om beslutet på sina sociala medier var det många som hörde av sig och ville veta mer. Samtidigt menar hon att de inte vill tvinga på sina barn olika könsroller.

Vi har varit väldigt noga med från start att det inte spelar någon roll om våra barn gillar blått eller rosa. Det kommer vara samma sak med den här dottern, säger Sarah Tjulander till TV4.

Kritiken: ”Skapas skiktningar i samhället”

I USA har utvecklingen gått ännu längre, och det finns kliniker som låter dig välja attribut som ögonfärg och hårfärg på barnet. Det är både influencer-paret och Sven-Eric Söder, ordförande vid Statens medicinetiska råd, kritiska till.

– Om det blir öppet och tillåtet att man beställer barn med särskilda egenskaper och säkert utseende så tycker jag att det finns en risk att det kommer skapas skiktningar i samhället kallat a, b eller c-lag. Och hur kommer det då stå i förhållande till vanliga personer med våra fel, brister och funktionsnedsättningar eller vad det kan handla om, säger Sven-Eric Söder till TV4.

Mest läst