Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sjuåriga flickan tappade sitt hår – pyntade huvudet

19 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Som sjuårig flicka vill man inte sticka ut i skolan – och att då tappa allt sitt hår och bli skallig är en riktig mardröm.
Men när det hände Gianessa Wride valde hon att göra det bästa av situationen, och inte gömma sig i en peruk.
– Mamma, det här är helt fantastiskt, sa Gianessa när hon hittade ett sätt att pynta huvudet.
Annons
Lilian drabbades av alopeciaBrand logo
Lilian drabbades av alopecia

Att ha långt hår är något som många flickor och kvinnor strävar efter, och som det är norm att ha i samhället. Att som ung flicka tappa allt sitt hår i stället för att kunna växa ut det kan göra att man känner sig annorlunda och utanför, och till och med att man blir retad och mobbad av klasskamrater.

Gianessa Wride var sju år gammal och gick i ettan när hennes mamma märkte att något inte stod rätt till. Dottern, som var en sprallig och social förstaklassare, hade långt hår som hon tyckte om att låta mamman borsta och frisera. Men när mamma Daniella borstade håret märkte hon att allt mer ramlade av och fastnade i borsten, skriver Newsner.

Efter att ha upptäckt att dottern tappade hår tog hon med henne till läkaren, som snabbt kunde sätta diagnosen – Gianessa hade drabbats av alopecia, en sjukdom som gör att man tappar delar eller allt hår man har på kroppen och huvudet. Alopecia är obotligt, och det finns inget man kan göra för att garantera att håret växer tillbaka.

Annons

Efter att ha fått diagnosen bestämde sig Gianessa för att klippa av håret hon hade kvar och vara skallig.

”Vår resa med alopecia började 1/1 2017 och bara 21 dagar senare bestämde hon sig för att klippa av resten. Vi flätade vad hon hade kvar och hon tog klapparna och klippte av det. Hon var modig nog. Hon tog kontroll. Hon är en sådan krigare!”, har mamman skrivit på Instagram.

Pyntade sitt hårlösa huvud

Daniella var orolig för hur dottern skulle hantera att sticka ut i skolan, och om klasskamraterna skulle vara elak mot henne. Men hon hade knappt behövt oroa sig. Genom hela sjukdomsresan har dottern hållit humöret uppe, och aldrig känt att hon måste ha peruk för att känna sig fin – hon har omfamnat sitt nakna huvud.

När det i skolan anordnades en ”Galet hår”-temadag, där andra barn kanske sprejade håret i olika färger eller gjorde roliga frisyrer, valde Gianessa att göra sin egen grej. Hon hittade strass och pärlor som hon pyntade skallen med, och var själv väldigt förtjust i resultatet.

Annons

– Mamma, det här är helt fantastiskt, sa hon glatt när hon fick se hur hon såg ut i spegeln.

Till slut blev det hon som vann pris i temadagens tävling, och på skolan fick Gianessa många hejarop och hyllningar.

Annons