Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Miljardärsfrun Anne-Elisabeth försvann – nya ledtrådarna

16 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
2018 kidnappas Anne-Elisabeth Hagen, fru till norska miljardären Tom Hagen.
Närmare fem år senare har hon fortfarande inte hittats, och polisen tror nu att hon är mördad – men nya ledtrådar tillkommer i det uppmärksammade fallet.
Det här vet vi om det tragiska försvinnandet.
Annons
Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Det var den 31 oktober 2018, som då 68-åriga Anne-Elisabeth Hagen försvinner spårlöst från sitt hem i Fjellhammar utanför Oslo. Frun till den norska miljardären Tom Hagen antas ha kidnappats på morgonen, och senare hittas en lapp på norska där kidnapparna skriver att Anne-Elisabeth kommer mördas om polisen kontaktas.

Det är det sista livstecken som familjen fått från henne.

Anne-Elisabeth Hagen kidnappades 2018.

De första tio veckorna efter kidnappningen samarbetar familjen och polisen i det tysta för att hitta Anne-Elisabeth utan att riskera hennes liv i händerna på kidnapparna. Tom Hagen får då också ett krav på en lösensumma från de förmodade gärningsmännen – på så mycket som nio miljoner euro. Lösensumman skulle då betalas ut i kryptovaluta, något familjen inte gick med på.

Annons

När polisen inte lyckas komma vidare med utredningen väljer de i början av 2019 att gå ut med fallet offentligt, i hopp om att kunna få hjälp från allmänheten.

Mannen misstänktes för mord – släpptes fri

Sedan dess har turerna varit många i det omtalade kidnappningsfallet, och mystiken har tätnat. 2020 misstänktes hennes make, som är en av Norges allra rikaste personer, för att ha mördat henne, alternativt för medhjälp till mord. Han greps tillsammans med en man i 30-årsåldern som hade kunskap om den kryptovaluta som hade nämnts i kidnappningsbrevet. De två männen sattes senare på fri fot, men har fortsatt vara misstänkta för brotten även efter det. De själva nekar dock till brott.

Tom Hagen har också tidigare utfärdat en belöning på tio miljoner norska kronor till den som kan komma med uppgifter som hjälper utredningen framåt.

Tom Hagen, make till försvinna Anne-Elisabeth.

2022 kom nästa vändning i fallet. Polisen tror inte längre att Anne-Elisabeth Hagen är vid liv, eller har varit på lång tid, och fortsätter leta efter hennes mördare. I september var det en man i 30-årsåldern som pekades ut som misstänkt i fallet. Mannen har tidigare dömts till fängelse för våldtäkt, och förnekar att han skulle ha något att göra med försvinnandet.

Anne-Elisabeths försvinnande har varit ett av de mest uppmärksammade fallen i Norge, och även i Sverige har det varit väldigt omskrivet. 2021 släppte författarna Kenneth Fossheim och Magnus Braaten boken Hagen-fallet om de mystiska turerna i försvinnandet. 2022 kom också en Netflix-serie om det hela – The Lørenskog disappearance.

Annons