Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Sofia har downs syndrom och är modell – hennes resa mot att nå sin dröm kan lära oss så mycket

30 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografInstagram
Sofia Jirau har downs syndrom och arbetar som modell och entreprenör. Läs om hennes inspirerande resa mot sina högsta drömmar.
Annons
Carolina Gynnings tuffa tid under modellårenBrand logo
Carolina Gynnings tuffa tid under modellåren

När världen omkring oss förändras, så ser vi fler människor som vågar bryta de barriärer och stereotyper som så ofta, och ibland också helt omedvetet, sätts i samhället. Tidigare såg vi bara en typ av modell, stöpt i samma form och format. Men numera vet folk bättre. Alla kan vara modeller och det är i skillnaderna mellan oss som skönheten ligger.

Ev av de som arbetar med att bryta stereotyper är modellen Sofia Jirau. Nu står hon redo att revolutionera modebranschens ibland mycket snäva normer och uppfattningar.

Sofia är en ung tjej med down syndrom, från Puerto Rico. I många år har hon haft en brinnande dröm om att komma in i modevärlden. Hennes ambitioner förverkligades i februari 2020 när modedesignern Marisa Santiago bjöd in Sofia att gå på catwalken under New York Fashion Week.

Annons

Överväldigad av upplevelsen la Sofia upp denna text på Instagram:

”I går uppnådde jag en dröm. Jag föddes för det här, och jag vill visa världen att jag har allt en modell behöver för att lysa.”

Uppmärksammades av Vogue

Hennes resa fortsatte med fler milstoplar. I oktober 2021 gick hon åter på catwalken, något som uppmärksammades i Vogue. En av hennes viktigaste triumfer sedan dess var att bli del av en stor kampanj för Victoria's Secret. Även om detta kunde vi läsa på Sofias sociala medier. Där berättade hon om sin stora stund.

”En dag drömde jag om det, jag arbetade för att komma dit, och i dag är det en dröm som går i uppfyllelse. Jag är den första Victoria's Secret-modellen med Downs syndrom!”

Annons

Har ett eget varumärke

Utöver en modellkarriär har Sofia dessutom ett eget varumärke: Alavett, som översätts till I love it. Det här märket visar upp Sofias design med tillbehör som anteckningsböcker, väskor, telefonfodral, örngott och muggar – allt med hennes kreativa touch och vision.

Sofia berättelse inspirerar inte bara människor inom modevärlden utan är också en inspiration och en viktig påminnelse för alla andra om strävar efter att trotsa snäva normer och fullfölja sina drömmar – på alla plan i livet.

Annons