Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Beth har Downs syndrom och är modell – vill inspirera andra

09 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.

När Fiona Matthews dotter Beth föddes med Downs syndrom fick nyblivna mamman höra att livet skulle bli svårt för dem båda.
Nu har Beth fått en karriär som modell och siktar mot Hollywood – och familjen hoppas inspirera andra.
– Det är underbart att få se henne blomstra. Hon njuter verkligen, verkligen av det, säger Fiona Matthews till BBC.

Annons
10 modeller som visar att annorlunda är vackertBrand logo
10 modeller som visar att annorlunda är vackert

Fiona Matthews och hennes partner fick från början höra hur jobbigt och svårt det skulle vara att vara föräldrar till ett barn med Downs syndrom. När dottern Beth föddes började läkarna skrämma upp dem angående hur deras och dotterns liv skulle bli framöver.

I dag är dottern Beth vuxen och har påbörjat en framgångsrik karriär som modell.

– När Beth föddes var det en ganska negativ upplevelse och vi fick höra att våra liv skulle bli rätt svåra. Men faktum är att det blev tvärtom, säger Fiona Matthews i en intervju med BBC.

Annons

Hon konstaterar att det givetvis varit kämpigt under delar av Beths uppväxt – precis som det är för alla föräldrar, oavsett om deras barn har funktionsvariationer eller inte.

– Vi har haft våra tillfällen precis som alla föräldrar med småbarn, men på det stora hela har Beth överträffat alla förväntningar, vi har inte satt några gränser för hennes lärande och som man kan se i dag så har hon blivit en underbar ung kvinna.

Inspirerar andra med Downs syndrom

Beth har skrivit kontrakt med en agentur som vill lyfta mångfald, och som kämpar för att fler personer med funktionsnedsättningar, diagnoser och annorlunda utseenden ska få synas – allt för att bredda den snäva skönhetsnormen.

Annons

För Beth Matthews är jobbet som modell en dröm.

– Det är underbart att få se henne blomstra. Hon njuter verkligen, verkligen av det, säger Fiona till BBC.

Hon berättar att andra föräldrar har hört av sig om hur Beth och hennes framåtanda inspirerar dem och deras barn som också har diagnosen.

– Det var en förälder som hörde av sig till oss på sociala medier och sa att Beth och hennes historia har inspirerat henne och fått henne att tro att henens dotter, som också har Downs syndrom, har en chans att göra något speciellt i sitt liv också, och det är ju underbart.

Annons