Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Hennes make dog när hon var gravid: ”Lever för min dotter”

16 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Sophie Ransom med maken Paul och dottern Polly
När Sophie Ransom var gravid i vecka 17 fick hon ett fruktansvärt besked som vänder upp och ner på all – hennes make Paul hade omkommit i en olycka.
I dag är den 26-åriga änkan mamma till dottern Poppy, och har tvingats vänja sig vid en helt ny vardag.
– Jag önskar att han var här, varenda dag, säger Sophie Ransom.
Annons
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

Morgonen den 24 maj 2023 vaknade Sophie Ransom upp i sin säng, och det första hon märkte var att hennes make Paul inte låg bredvid henne, som han brukade. Sophie, då gravid i vecka 17, fick en dålig magkänsla, men slog bort tankarna om att något dåligt hade hänt och tänkte att Paul bara hade gått till jobbet.

Men när Pauls chef ringde och undrade vart han hade tagit vägen visste Sophie att något var fel. Plötsligt ringde det på dörren – och där stod polisen.

Annons

– De sa till mig ”Paul har varit med om en olycka, och han har inte överlevt sina skador”, berättar Sophie Ransom till The Mirror.

Paul hade krockat med sin motorcykel och omkommit på platsen.

– Jag kunde inte tro det. Jag visste att något hade hänt, men jag trodde inte att han skulle vara död. Jag tänkte att det värsta scenariot var att jag skulle behöva se efter honom och bebisen – men så hade han inte ens överlevt vägen till sjukhuset, säger hon till The Mirror.

Sophie hyllar sin bortgångna make och beskriver honom som rolig och snäll, och berättar hur de första veckorna efter makens död var som en dimma. Gravid i fjärde månaden och nybliven änka behövde hon arrangera en begravning och få ordning på ekonomin som ensamhushåll.

Fick ny styrka av dotterns födsel

Den 28 oktober födde Sophie dottern Poppy, som gav henne ny kraft att kämpa vidare i sorgen.

Annons

– De där första veckorna efter att Paul dog, så ville jag inte träffa någon. Jag skakade hela tiden, jag kunde inte äta. Jag ville inte träffa någon. Men nu är jag glad – och jag saknar honom så mycket. Jag önskar att han var här, varenda dag. Men jag tar ett aktivt beslut att kliva upp ur sängen varje morgon, jag måste försöka kämpa vidare, säger Sophie.

Sophie har bestämt sig för att le och skratta varje dag, även i sorgen.

– Livet som ung änka är svårt – det är det svåraste jag någonsin gjort, och så utmattande. Men det finns glädje i mitt liv varje dag, och det är ett privilegium att jag får leva vidare med min dotter.

Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg
Annons