Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

80-talsstjärnan Hanne Boels familjetragedi

03 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT, Youtube.
Hanne Boel
80-talsstjärnan Hanne Boel har turnerat med Sanne Salomonsen och är en av Danmarks kända popstjärnor.
Men under karriären har hon också burit på en tung familjetragedi, där hennes mammas sjukdom påverkade hela familjen.
– Det är en så vansinnigt svår sjukdom att hantera ensam och isolerad, säger hon till Alt.dk.
Annons
Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Det här är Alzheimers sjukdom

Med låtar som I wanna make love to you slog danska Hanne Boel igenom med dunder och brak i slutet av 80-talet. Sedan genombrottet har hon turnerat med Sanne Salomonsen, och släppt tio album i hemlandet, där hon är en omtyckt och erkänd artist. Men samtidigt som karriären gick på räls bar Hanne Boel länge på en tung och svår familjehemlighet.

Hanne Boel hade alltid varit nära sina föräldrar, och när hon som småbarnsmamma slog igenom med debutalbumet 1987 fanns de där som stöd och barnvakt. Att Hanne hade en så nära relation till sin mamma gjorde också att det blev tydligt för henne när föräldern blev sjuk.

Mamman som tidigare hade haft koll på alla runtomkring sig, och energi till att ta hand om andra hade plötsligt svårt att hitta sina nycklar. Under en resa till Thailand blev den 74-åriga mamman hysterisk över att hon inte hittade vattenkranen, och efter att ha kommit hem fick hon diagnosen – Alzheimers sjukdom.

Annons

– Det var uppenbart att hon var sjuk. Men även efter diagnosen pratade vi, mina syskon, min far och jag, inte öppet och ärligt med varandra, och absolut inte med henne, om sjukdomen och vad den skulle innebära. Allt sopades under mattan och tystades ner. Och vi missade möjligheten att tillsammans med henne planera vad som skulle hända, berättar Hanne Boel för alt.dk.

Hanne Boel 2021.
Hanne Boel 2021.Foto: Torben Christensen

Mamman förändrades av alzheimer

Under de 12 åren som följde gick mamman från att vara snäll och omtänksam, till att bli aggressiv och utåtagerande – samtidigt som hon vägrade flytta in på ålderdomshem. Eftersom de skjutit på förberedelserna och och inte skrivit en framtidsfullmakt i början av sjukdomen så hade familjen också svårt att tvinga henne.

Annons

Till slut var det Hanne Boel som gick emot familjen och placerade sin mamma på ålderdomshem.

– Till slut var det jag som fattade ett beslut som var nödvändigt men fruktansvärt obehagligt. Jag önskar att vi aldrig skulle ha behövt gå igenom det. I tvång och ovänskap och misstro. Det slet oss isär som familj. Och det tog oss många år att hitta varandra igen, berättar den danska sångaren.

I dag har Hanne Boel och hennes familj hittat tillbaka till varandra, men det tunga traumat har gjort att artisten tycker det är viktigt att lyfta och våga prata om sjukdomen.

– Det har gått ganska lång tid sedan hon dog, och ännu längre sedan hon blev sjuk. Ändå är det först under de senaste åren jag har börjat prata om det. Jag tror att det handlar om att jag och min familj, liksom många andra, har påverkats av att Alzheimers – precis som psykisk sjukdom – är ett enormt tabu. Men vi måste prata om det. Det måste komma ut i det öppna, eftersom det är en så vansinnigt svår sjukdom att hantera ensam och isolerad.

Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren
Annons