Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Treåringen hittade skatt värd 40 miljoner

01 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook, Youtube.
Jason Hyatt tog med sig treåriga sonen James på en skattjakt med metalldetektor.
Då lyckades sonen med det otroliga – han hittade en skatt värd över 40 miljoner kronor.
– Det lät pip pip pip, säger tre år gamla James Hyatt.
Annons
Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarnaBrand logo
Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarna

Entusiasten Jason Hyatt hade letat efter skatter med metalldetektor i 15 års tid, utan att hitta något omvälvande. Men när han tog med sig sin treåriga sin James för första gången hände något minst sagt oväntat.

Det var på ett fält i brittiska Hockley som James metalldetektor plötsligt började pipa under skattjakten, och de började gräva på platsen.

– Det lät pip pip pip, minns James Hyatt.

Pappa Jason började gräva i jorden för att se vad det var som hade gett utslag, och efter att ha grävt 15-20 centimeter ner såg han plötsligt att något glimrade till i guld.

– Sen grävde vi i leran. Det fanns guld där. Vi hade ingen karta, bara pirater har skattkartor, säger James Hyatt.

Annons

När Jason hade lyckats gräva loss föremålet ur jorden kunde de se tydligare vad det var – en guldberlock som var några centimeter stor. De var fascinerade av fyndet, men visste inte då hur värdefull berlocken var.

James Hyatt har ofta tur.

Treåringens ofattbara tur

Det var först när hängsmycket undersökts av experter som de fick veta att Jungfru Maria-smycket var 500 år gammalt – och värt över 40 miljoner kronor. Det diamantformade smycket är gjort av 73 procent guld, och har namnen på de tre vise männen i Bibeln ingraverat – ”Iaspar, Melcior, Baltasar”.

Det osannolika fyndet är nu en del av medeltidsutställningen på British museum i London. Familjen som hittade det ovärderliga smycket fick en belöning på 70 000 pund, eller drygt 700 000 kronor. Pengarna delades då på hälften med personen som ägde marken där de hittade skatten.

Annons

Jason Hyatt tillskriver sonens tur det otroliga fyndet.

– Min son är en av de mest tursamma personerna i världen. Om vi går till läkaren kan han stoppa ner handen vid sidan av soffan och dra fram en hundralapp, säger Jason Hyatt.

Källa: Newsner.

Ekohemmet: Rengör spishäll med sockerbitarBrand logo
Ekohemmet: Rengör spishäll med sockerbitar
Annons