Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Tvillingarna stals som bebisar – hittade varandra vid 19 års ålder

01 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografInstagram
Tvillingarna Amy och Ano stals.
I 19 år växte tvillingarna Amy och Ano upp utan att känna till varandra.
Efter att ha fått kontakt med varandra på sociala medier nystades den mörka sanningen om deras bakgrund upp.
– Det var som att titta i en spegel, exakt samma ansikte, exakt samma röst, säger Amy Khvitia till BBC.
Annons
6 kändisar med okända tvillingarBrand logo
6 kändisar med okända tvillingar

Det var i november 2021 som georgiska 19-åringen Ano Sartania fick ett Tiktok-klipp skickat till sig av sin vän. Vännen hade reagerat på att tjejen i klippet var väldigt lik Ano, och tyckte att hon borde kolla in det. Ano blev själv väldigt förvånad över likheten, och bestämde sig för att höra av sig till tjejen i videon.

Svaret blev inte vad Ano hade väntat sig: ”Jag har letat efter dig jättelänge”.

Det visade sig att Tiktok-tjejen, som heter Amy Khivitia, hade sett Ano på tv sju år tidigare när hon tävlade i den georigiska upplagan av Talang. Som 12-åring hade hon sett en flicka som såg ut exakt som henne göra audition, och Anos medverkan i tv-programmet hade förvirrat både Amy och hennes släktingar.

Annons

– Alla ringde min mamma och frågade: Varför dansar Amy under ett annat namn? berättar Amy för BBC.

Hittade varandra av en slump

Mamman förklarade bort det hela, och händelsen föll så småningom i glömska – tills Amy och Ano hittade varandra på sociala medier. Innan de två träffades trodde de inte att de kunde vara tvillingar, då deras födelsedagar var några veckor ifrån varandra. Däremot var de födda på samma sjukhus, Kirtskhi Maternity, och har båda den genetiska sjukdomen dysplasi.

Men när Ano och Amy träffades på riktigt för första gången insåg de att de var lurade. Det var uppenbart att de var tvillingar.

– Det var som att titta i en spegel, exakt samma ansikte, exakt samma röst. Jag är hon och hon är jag. Jag förstod då att vi var tvillingar, säger Amy Khvitia till BBC.

Föräldrarna köpte tvillingarna

De bestämde sig då för att konfrontera sina familjer, och till slut kom sanningen fram: både Amy och Ano var egentligen adopterade. Amys mamma berättade att hon hade fått höra av en vän att det fanns en bebis på det lokala sjukhuset som behövde ett hem, och genom att betala läkarna på sjukhuset fick hon adoptera barnet. Anos mamma uppgav en liknande historia – men ingen av mammorna hade vetat om att det är olagligt att betala för barn som de hade gjort. I stället hade de litat på läkarnas auktoritet.

Tvillingarna trodde först att deras biologiska mamma hade sålt dem för pengar – men sanningen skulle visa sig vara en helt annan. Via Facebook fick de till slut tag i en kvinna vars mamma verkade vara mamma även till Ano och Amy. Hon berättade att mamman hade fött tvillingflickor på Kirtskhi Maternity-sjukhuset 2002, men att hon hade hamnat i koma i samband med förlossningen. När hon hade vaknat hade läkarna sagt att tvillingarna hade dött, när de i själva verket hade sålts.

I dag har tvillingsystrarna Amy och Ano en nära relation, och de har träffat sin biologiska mamma.

– Jag brukade drömma om en liten flicka som skulle följa mig runt och fråga mig om min dag. Den känslan försvann när jag hittade Amy, säger Ano Sartania till BBC.

6 kändispar som fått barn i hemlighetBrand logo
6 kändispar som fått barn i hemlighet
Annons