Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Världens minsta flicka chockade läkarna – så lever hon i dag

09 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
När Emma van der Linden föddes var hon så liten att ingen som visste om hon skulle överleva – och vid elva års ålder är hon bara 76 centimeter lång.
Den nederländska flickan har den ovanliga diagnosen akondroplasi och fortsätter förvåna läkarna.
– På Eftelings gator är det Emma som är attraktionen, och folk tar bilder i smyg, säger mamma Judith.
Annons
Erik & Vera öppnar upp om familjerelationer: Då gör man barnen en björntjänstBrand logo
Erik & Vera öppnar upp om familjerelationer: Då gör man barnen en björntjänst

Judith och Robert van der Linden från Nederländerna såg som alla blivande föräldrar fram emot att bli föräldrar – men var inte beredda på vad som väntade dem vid förlossningen. När dottern Emma föddes stod det nämligen snabbt klart att att något var fel. Den nyfödda flickan var så liten att hon genast behövde akutvård, och läkarna var osäkra på om hon överhuvudtaget skulle överleva.

Men Emma van der Linden hade trots den lilla kroppen stor kämparglöd, och överlevde mot alla odds. Med tiden, och efter en rad undersökningar, kunde hon få diagnosen akondroplasi. Sjukdomen kan vara ärftlig, och kännetecknas av kortväxthet. Emma har dock en ovanlig variant av sjukdomen, där hennes kropp är helt proportionerlig, men bara väldigt liten. Vid sex års ålder var hon bara 64 centimeter lång och vägde 4,6 kilo, vilket är medelmått för en sex månader gammal bebis. 11 år gammal är hon nu 76 centimeter lång.S

Annons

Under åren har läkarna undersökt Emmas dna i jakt på en förklaring till hennes ovanliga sjukdom, men hittills utan framgång. På grund av hennes tillstånd kan flickan inte äta mat på samma sätt som andra i hennes ålder, utan får i stället näring genom en sond i magen.

Emma väcker uppmärksamhet på stan

Trots Emma van der Lindens svåra start i livet är hon i dag 11 år och på många sätt en helt vanlig tjej. Hon är fartfylld och rolig, och tycker om att umgås med sin familj. Hemma i den nederländska staden Efteling är hon dock något av en kändis, och hennes lilla kropp väcker mycket uppmärksamhet när familjen rör sig ute på gatorna, något mamma Judith har svårt för.

– På Eftelings gator är det Emma som är attraktionen, och åskådare tar bilder i smyg, säger hon enligt Newsner.

För pappa Robert gör det inget att familjen väcker stor uppmärksamhet när de är ute tillsammans. Ibland går han till och med en bit bakom sin familj för att höra hur andra pratar om dem.

– Det är ett ganska roligt samtal, vi dömer ingen. Emma är väldigt speciell, säger han.

Annons