Relationen till vår partners mamma ser olika ut för alla. Vissa träffar sin svärmor ofta, kanske med barnvaktshjälp eller olika hemmaprojekt. Bor man långt ifrån varandra eller om partnern har en mindre nära relation till sin mamma kan det se annorlunda ut.

Säga ifrån till din svärmor

Även om vår svärmor ofta är en person vi vill hålla god relation till så finns tillfällen då hon faktiskt går för långt. Då måste du vara tydlig med dina gränser för att må bra själv, trots att det känns svårt.

Här är sju vanliga svärmorssituationer du inte behöver acceptera.

1. Ifrågasätter beslut

”Är ni verkligen säkra på att en bil är det ni ska lägga pengar på just nu?” Att din svärmor ifrågasätter dina och/eller din partners beslut utan att ni efterfrågat ett gott råd är faktiskt inte okej. Ni är vuxna människor och bestämmer över er själva . Hon får ta ansvar för sitt liv och ni för ert.

2. ”Jag svänger förbi!”

Har det hänt dig att din svärmor ringer och säger ”Vet du jag var precis i närheten – jag tror jag svänger förbi er!”? Vissa uppskattar spontanbesök i vardagen, men verkligen inte alla. Speciellt inför svärmor vill man kanske ha NÅGON kontroll på sitt hem och i allafall hinna plocka upp de smutsiga trosorna från golvet. Det är helt okej att säga ”Vet du, just nu passar det faktiskt inte så bra för mig”.

3. Frågar om ert sexliv

”Du ser lite trött och sliten ut… är allt okej med din hälsa… och i sovrummet…?”. Det finns vissa saker du kan vara bekväm att prata om med din mamma eller syster – som absolut inte känns bekväma att prata om med din partners mamma. Den här frågan är således absolut inget du behöver svara på!

Julie, O.C.

Julie Cooper i O.C. är en svärmor som kanske inte är känd för at vara superenkel.

TT

Detsamma kan gälla om din svärmor ställer en fråga i den här stilen i hopp om att luska i vad ni har för planer på att skaffa barn. Om och när det är dags för barn är helt och hållet ditt och din partners privata beslut – och inget dina svärföräldrar får lägga sig i mot din vilja.

4. Kritiserar ditt sätt att leva

”Du kanske borde låta bebisen sova nu”, ”Varför prioriterar du att lägga så mycket tid på dataspel?”eller ”Vet du jag har ett ännu godare recept på kyckling!”. Känner du igen de underliggande kritiska frågorna eller påståendena? Även om din svärmor vill väl eller faktiskt inte förstår sig på dina hobbys, har hon inte rätt att kritisera dig. Om hon undrar genuint vad det är för hobby du sysslar med eller är intresserad av vad ditt barn har för sovrutiner är hon däremot varmt välkommen att ställa intresserade och genuina frågor.

5. Dikterar din lediga tid

Det är vanligt att vi tillbringar tid med våra familjer på semester och högtider, och här kan man behöva se upp. Har du en svärmor (eller svärfar för den delen!) som dikterar hela er lediga tid tillsammans? Bestämmer varje mål mat ni ska äta, när det är dags för uppgång på morgonen och hur ni bäst sysselsätter er? Ibland kan det vara svårt att säga ifrån om man tillbringar tiden hemma hos sin partners familj. Där har de kanske i viss mån rätt att styra lite om de vill.

Uttråkad kvinna som håller i mobiltelefon

Vill din svärmor svänga förbi om 5 minuter? Du behöver inte säga ja!

TT

Men tänk på två saker: Låt inte din svärmors krav gå för långt, det är okej att gå undan eller säga att man hellre äter något annat till middag. Och – är det helt omöjligt att styra över tillvaron hemma hos dina svärisar, tänk igenom och begränsa hur mycket tid du vill vara där på din lediga tid.

6. Pratar om ex

”Jag sprang in i min sons ex – och hon ska ju ge ut sin första bok nu!” Det säger sig självt – aldrig är det roligt att bli jämförd med ens partners tidigare kärlekar. Vare sig subtilt eller rättframt – och speciellt inte av en svärmor. Här kan det vara läge att du eller din partner säger ifrån.

7. Klagar på sin egen relation

Få saker gör oss så obekväma som när vår svärmor klagar på sina egna relationer och vill ha medhåll från dig. ”Ah men min man är ju så slarvig, håller du inte med?”. Att behöva svara på den frågan känns inte bra. Vi vill ju inte se dåliga ut för hennes partner. Här kanske det är klurigt att säga ifrån – men kom ihåg att det alltid är okej att bara säga ”Jaha, känner du så?” eller ”Det är nog inte min sak att avgöra”.

Inspiration: mom.com

Foto: TT

LÄS MER:

Psykologen: Så löser ni konflikterna på konflikten

16 misstag att undvika på er bröllopsdag

5 saker du aldrig ska säga till din syster

Utvald läsning

Femina