Trendar: InredningMat och dryckResor

Recept: Roy Fares Äppelpaj De Luxe

08 maj, 2014 
AvLisa Lundqvist
Testa Roy Fares lyxiga äppelpaj från boken Sweet. Den tar lite tid att baka – men du kommer inte att ångra dig...
Annons

Något jag alltid varit väldigt svag för är äppelpaj. Tycker det är så fantastiskt gott. Detta recept är en lyxigare variant av den klassiska äppelpajen jag brukar göra och helt galet god kan jag säga. Sen är jag ju extra svag för mandelmassa/marsipan och kombinationen äpple, kanel och kardemumma så det var ju inte helt otippat.

Äppelpaj Roy Fares

Då jag gjorde missen att bl.a. inte köpa hem mandelmassa så bytte jag ut den mot marsipan. Kan dock tänka mig att det blir ännu godare med mandelmassa :-)

äpplen

Som tillbehör till äppelpaj brukar jag antingen servera vaniljsås eller vaniljglass (beroende på om den är varm eller kall).  Nu till receptet!

Annons

Roy Fares – Äppelpaj De Luxe

Från boken ”Sweet!”. 

10 – 12 bitar stor paj

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

20 g äggula (1)

Mazarinfyllning:

190 g mandelmassa (jag använde 190 g marsipan)

2 g kardemumma (1 tsk)

80 g rumstempererat smör

50 g ägg (1)

50 g äggula (3)

Äppelfyllning

4 äpplen

2 g kardemumma (1 tsk)

8 g malen kanel (1 msk)

50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl) (jag använde hackad oskalad sötmandel)

50 g flytande honung (2 msk)

40 g råströsocker (1⁄2 dl)

Havrecrumble

50 g strösocker (1⁄2 dl)

90 g vetemjöl (11⁄2 dl)

20 g havregryn (1⁄2 dl)

2 g bakpulver (1⁄2 tsk)

60 g rumstempererat smör

Vaniljsås

150 g äggula (8)

180 g strösocker (2 dl)

1 vaniljstång

600 g vispgrädde (6 dl)

150 g mjölk (11⁄2 dl)

35 g osaltat smör

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Jag la bara degen i botten.

Annons

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Vaniljsås: Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

 

Annons