Trendar: InredningMat och dryckResor

Så får du nya vänner på jobbet – 5 effektiva tips

25 apr, 2019 
AvEmma Castman
Två kvinnor pratar på jobbet
Att vara ny på jobbet är spännande och kul – men också ansträngande och stressigt. Hur blir man egentligen vän med sina nya kollegor, och hur hittar man bäst en plats i gruppen? Här är fem tips.
Annons

Första tiden på jobbet är inte alltid lätt. Man ska lära känna sin arbetsplats, anpassa sig till nya rutiner – och inte minst komma in i arbetsgruppen socialt. Det sistnämnda är extra viktigt i början, då känslan av gemenskap har stor inverkan på hur man sedan trivs på jobbet.

Men hur gör man egentligen för att lära känna människor? Mycket av ansvaret ligger på ens kollegor, men det finns också en del man kan göra själv. Här är fem tips på effektiva handlingar:

1. Lyssna alltid mer än du pratar

Även om man alltid ska vara sig själv är det smart att inta en lite mer anspråkslös approach i början. Lyssna på när dina kollegor pratar och visa intresse genom att ställa frågor. Anser du att något är helt uppåt väggarna får du så klart ifrågasätta, men en nonchalant besserwisser-attityd den första tiden på jobbet är inte ett vinnande koncept om du vill komma in i gruppen.

2. Skippa det negativa snacket

I jakten på samtalsämne i lunchrummet är det lätt hänt att vi både klagar och snackar skit. Men stopp och belägg. En negativ attityd är inte supercharmigt. Undvik också att prata illa om din före detta arbetsplats och dina gamla kollegor. En positiv människa är lättare att tycka om än en skitsnackare.

Annons

3. Var flexibel och undvik grupperingar

Även om målet är att få nya vänner på jobbet kan det vara bra att inte alliera sig för tidigt med folk. Det kan nämligen leda till att du placeras i en grupp som senare kan vara svår att ta sig ur. Var i stället flexibel och känn dig för på företaget, det vinner du på i längden.

4. Träffas utanför jobbet – även om det tar emot

Blir du medbjuden på en after work bör du följa med. Att träffa sina kollegor utanför jobbet bjuder in till ett mer avslappnat umgänge som gör det enklare att lära känna varandra. Tackar du ja till inbjudna visar du att du är intresserad av dina kollegor och mån om att bli en i gänget. Du behöver absolut inte känna press över att vara den som stannar kvar till sist, bara genom att delta och bidra med positiv energi kommer du att komma långt.

5. Sänk garden och ta initiativ

Märker du att dina kollegor inte riktigt bjuder in dig i gänget krävs det att du tar egna initiativ – hur jobbigt det än känns och hur mycket den än tar emot. Sätt dig vid dina kollegor i lunchrummet, uppmärksamma deras arbete, var hjälpsam och klura ut spännande samtalsämnen som skapar dynamik. Till slut kommer ditt engagemang att ge utdelning. Det är säkert.

Foto: TT/Shutterstock
Artikelinspiration: Business News Daily, Inc

Läs mer:

Annons