Trendar: InredningMat och dryckResor

Så hanterar du någon som du inte tycker om

12 aug, 2021 
AvVeronica Henriksson
AvVeronica Henriksson
Har din "kompis" glömt att swisha (igen) eller får kollegan dig medvetet att framstå som en idiot? Det kommer alltid att finnas personer i din närhet som får dig att koka av ilska. Men andas ut – här är sex sätt att hantera människor som du inte gillar.
Annons
TV: Se 5 tecken på att din svärmor är för kontrollerandeBrand logo
TV: Se 5 tecken på att din svärmor är för kontrollerande

Ingen är perfekt , men en del människor är helt enkelt väldigt svåra att tycka om. Hur störigt är det till exempel inte när svärmor vet allt, när kollegan pratar över huvudet på dig eller när din bästa väns kompis tror att hen känner din bästis bäst (och gärna vill trycka det i ansiktet på dig)? Ja, det är inte konstigt att en del människor ligger på minussidan...

Men tack och lov behöver vi inte älska alla vi stöter på – vi behöver däremot ofta lära oss att hantera våra rivaler. Här är listan på sex knep som gör det lite lättare.

Välj din strider

Det är lätt att hamna i konflikter med någon man inte tycker om, men fråga dig själv om det faktiskt är värt att ta varje fight. Det är såklart aldrig okej att någon trycker ner dig, hånar dig eller förlöjligar dig, men handlar det om klumpiga kommentarer kanske det är en bättre idé att bara stänga av öronen? Personen i fråga ska inte få sluka all din energi!

Annons

Ta kontrollen

Sitter din farbror återigen och slänger ut sig massa dumma kommentarer eller ska leka besserwisser när det kommer till samhällsfrågor (som han egentligen inte kan någonting om)? Alla har vi den släktingen, eller bekanta som tror sig veta allt, om allt! Men ligg steget före och läs på och ta fram faktiskt fakta som det finns belägg för. Det kommer förhoppningsvis att tysta personen i fråga.

Ove och Anette i Solsidan
Ove vet allt om att komma tomhänt...

Säg ifrån

Är det ett sammanträffande att det alltid är samma person som glömmer att swisha eller kommer till knytkalaset utan något som helst bidrag? Antagligen inte... Nästa gång kompisgänget (inklusive personen du ogillar) ska ses är det dags att säga ifrån – en gång för alla. Det blir garanterat stelt för stunden, men stå på dig! Kom bara ihåg att det inte hjälper att höja rösten och vara otrevlig. Du vill ju inte sjunka till samma nivå som personen i fråga.

Annons

Försök att se personen från den ljusa sidan

Jättesvårt, men faktiskt väldigt bra. Svärmor kanske inte menar att vara ett irriterande as och din kusin som alltid ska tävla om allt kanske bara är osäker i sig själv? Försök att se personen i fråga från den ljusa sidan. Vi alla har olika bakgrund, tänker olika och prioriterar olika... Och ju mer negativa tankar du har om personen i fråga, desto mer kommer du att ogilla personen.

Prata lugnt och sansat

Innerst inne skriker din hjärna "idiot", men det kan du såklart inte säga. Var den större personen och prata lugnt och sansat. Ett lugnt "Jag uppskattar inte när du tar mina ideér och presenterar dem för vår chef. Det får mig att känns mig förlöjligad och ledsen ", kommer garanterat bita hårdare än "ÄR DU DUM I HUVUDET?".

Acceptera att ni inte kommer överens

Ingen människa är felfri och perfekt – tyvärr inte heller du... Ibland är det bästa bara att acceptera varandras olikheter och det faktum att ni aldrig kommer att tycka om varandra särskilt mycket. Kan du leva med vetskapen att ni garanterat aldrig kommer att bli bästa vänner? Antagligen, men det behöver inte betyda att ni inte kommer att kunna vara i samma rum som varandra.

Foto: TT, TV4/C More

Artikelinspo: Independent

TV: Så hanterar du någon som du inte tycker omBrand logo
TV: Så hanterar du någon som du inte tycker om
Annons