Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Experten: Här är de bästa alternativen till pasta

23 aug, 2017 
AvHelena Sjögren
Pastahyllan blir allt mer välfylld av "alternativa" pastasorter. Men är de verkligen så nyttiga som de gärna ger sken av? Här är nutritionistens favoriter!
Annons

Allt fler väljer bort vitt mjöl till förmån för annat. Detta märks inte minst i pastahyllan.

Traditionell pasta har plötsligt fått sällskap av bönpasta, quinoapasta, rispasta och en mängd andra alternativ. Hälsa och välmående är ofta producenternas främsta argument, men hur nyttiga är de egentligen?

Time Magazine har bett Keith Ayoob, forskare vid Albert Einstein College of Medicine and Montefiore Health System, att ranka de olika pastaalternativen.

Keith Ayoobs absoluta favorit – ur ett hälsoperspektiv – är grönsaksnudlar. ”Pastan” som kan vara gjord av zucchini, gurka eller kanske sötpotatis serveras i nudelform och tillagas genom kokning eller sautering.

– Från en nutritionists perspektiv är detta förstås utmärkt. Nackdelen är att det kräver en hel del jobb och utrustning. En annan nackdel är att färska grönsaker inte går att lagra på samma sätt som vanlig pasta eftersom den blir dålig så fort. Men det största felet är ju ändå att grönsaker inte smakar i närheten av vad riktiga nudlar gör, säger han till Time.

Bönpasta, vanligtvis gjord på kikärtor, linser eller svarta bönor innehåller mer protein och fibrer än traditionell pasta.

Annons

Quinoapasta är precis som bönpastan ofta mer protein- och fiberrik. Den kokar dessutom relativt snabbt och är glutenfri.

I dag är det också vanligt att kunna hitta pasta som är smaksatt med tomat, spenat eller någon annan grönsak. Men här vill Keith Ayoob höja ett varningens finger eftersom det ofta är helt vanlig pasta med färg. Grönsaksmängden är oftast väldigt liten, säger han.

Bild: CHROMORANGE / Antonio Gravante / Alamy

Samtidigt är Keith Ayoob ingen motståndare mot den traditionella pastan. Det är inte pastan i sig som gör en rätt hälsosam eller inte, utan vad du serverar till, säger han.

I stället för att servera pasta som huvudanrättning bör den snarare agera sidorätt. Välj i stället tomatbaserade såser med grönsaker som grund.

– Pasta är inte ett klart ja eller nej, det handlar om hur ofta och hur mycket, säger Keith Ayoob till Times.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons