Att det finns olika preferenser när det kommer till hur en öl hälls upp och förtärs på bästa sätt är ingen nyhet. Vissa vill dricka direkt ur flaskan, andra häller upp den försiktigt mot glasets sida för att den inte ska skumma för mycket, medan somliga häller upp den lite mer rakt ner så att en ordentlig skumkrona bildas.

”Öl-sommelieren” Max Bakker förklarar i en intervju med Business Insider varför det sistnämnda är det enda rätta sättet, speciellt om du ofta känner dig uppblåst av för mycket öl. Anledningen är egentligen ganska logisk.

– Det är väldigt viktigt att hälla upp ölen i glas för att släppa ut en del kolsyra ur ölen. Om du häller upp den försiktigt med målet att det ska skumma så lite som möjligt kommer kolsyran i stället att släppas loss i din mage, säger Max Bakker till Business Insider.

Hela den här processen sker i din mage om ölen inte får skumma innan du dricker den.

En öl som har skummat mycket i glaset kommer alltså inte att skumma och släppa ut massa kolsyra i din mage, vilket gör att du slipper den obehagliga känslan av att vara uppblåst i magen.

Så här häller du bäst upp din öl.

1. Häll ungefär halva flaskan mot glasets kant

2. Res sedan glaset och häll rakt ner i ölen så att det skummar

När du fyllt ungefär halva glaset ska du försiktigt vinkla upp det så att ölen träffar rätt ner i glaset.

3. Se till att du får en ordentlig skumkrona. Det frigör alla smakämnen och skyddar ölen mot att få för mycket syre. Dessutom kommer det bespara din mage en vildsint kolsyreattack.

I filmen som du kan se här förklaras det hela närmare och (nåja) vetenskapligt.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Läs även:

Här är de bästa vinsorterna om du vill hålla vikten

Därför smakar Cola Light och Cola Zero så olika

5 varianter på martini

Mest läst