Av den här degen kan man göra en massa

olika sorters kakor: syltkakor

– såklart – men även gaffelkaka, brysselkex… Du kan baka ut

den som du vill och smak-sätta, fylla och rulla i vad du gillar.

SYLTKAKOR

(ca 50 st)

1 dl hallonsylt

MÖRDEG:

250 g smör som varit ute

ur kylen ca 30 min

4 dl vetemjöl

11/4 dl potatismjöl

knappt 2 dl strösocker

1/2 tsk bakpulver

BEREDNING:

1. Lägg alla ingredienserna till mördegen i en bunke. Arbeta samman till en smidig deg.

2. Låt gärna degen vila svalt (men inte i kylen, det blir lite för kallt) ca 30 min.

3. Värm ugnen till 175° varmluft (annars 200°).

4. Forma degen i bollar, ca

3 cm i Ø. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Gör en grop i mitten på varje boll med tummen. Obs! Tryck inte igenom för då rinner sylten ut på plåten. Klicka i hallonsylt.

6. Ställ in mitt i den varma ugnen och grädda i ca 12 min.

Läs även Recept: Läcker sommartårta med mandelbotten

AV MILO KALÉN

FOTO TINE GUTH LINSE, Recept och bilder är hämtade ur boken ”Dagens Fika”, Kakao förlag

Detta recept publicerades ursprungligen i Femina 07/2017