PLOMMONKAKA

(6–8 bitar)

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

½ tsk vaniljpulver

1 knivsudd salt

100 g smör

½ dl iskallt vatten

1 ägg till pensling

1 msk strösocker att strö över

25 g mandelspån

FYLLNING:

50 g mandelmassa

6 plommon

knappt ½ dl rårörsocker

2 tsk majsstärkelse

TILL SERVERING:

2 dl vispgrädde

BEREDNING:

1. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och salt i en skål. Skär smöret i tärningar och tillsätt det till mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen känns torr. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca 30 min.

2. Kavla ut degen till en ganska stor rundel på ett bakplåtspapper.

3. Fyllning: Grovriv mandelmassan. Sprid ut den på degplattan men spara 5 cm ute vid kanterna.

4. Skölj, kärna ur och halvera plommonen. Skär varje halva i fyra klyftor. Lägg dem i en skål och vänd om ordentligt med socker och majsstärkelse. Låt dra i 15 min.

5. Lägg plommonfyllningen på mandelmassan och vik över kanten, tryck till lätt vid vecken. Låt galetten stå i frysen i 15 min så att formen sätter sig. Sätt under tiden ugnen på 190°.

6. Pensla med uppvispat ägg. Strö över socker och mandel. Grädda i ca 30 min. Servera galetten ljummen med lättvispad grädde.

RECEPT: CAMILA BIESBJERG

FOTO: LINE FALCK

Läs även: 

Recept: Mandelkaka med mojitokräm

Recept: Mjuk vallmokaka med ricotta och citronglasyr

Tarek Taylors äppelkaka med toscatäcke