bubbel gör dig berusad snabbare

Många av oss har nog känt att ett glas mousserande vin – oavsett om det är champagne, cava, prosecco eller något annat bubbligt – stiger en åt huvudet snabbare än ett glas obubbligt vin. Och enligt forskare kan den känslan vara befogad – och att det är själva bubblornas fel.

Den här spännande studien började för 17 år sedan, då Dr Fran Ridout höll en liten fest i sitt laboratorium och alla kollegor fick två glas champagne (justerat efter kroppsvikt). Men twisten här var att hälften fick mousserande som vispats för att bli av med så mycket av bubblorna som möjligt, medan bara hälften fick faktiska bubblor i glaset.

När man sedan mätte deras alkoholhalt i blodet kunde man se att den steg betydligt snabbare hos de som druckit vin med bubblor. En vecka senare gjorde man om samma experiment men med ombytta grupper – och resultatet var fortfarande det samma.

Efter fem minuter hade de som drack den mousserande drycken i genomsnitt 0,54 milligram alkohol per milliliter blod, medan de som drack det avslagna bubblet hade 0,39 milligram alkohol per milliliter blod i jämförelse.

Detta är dock en liten studie, så att kalla detta fakta är lite väl tidigt. Men nog kan det ligga något bakom att du får nog av alkoholen tidigare när du dricker bubbel.

Källa: Cosmopolitan Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Läs mer:

Nu finns proseccoglas som rymmer en hel flaska bubbel

Här är Systembolagets mest populära bubbel

Nu kommer bubbelglöggen Glöet – som både vitt och rosé!

Mest läst