grillad kyckling

PANERAD VITLÖKSKYCKLING

Enkelt och supergott från Jamie Olivers bok Jamie’s Matrevolution (Bonnier Fakta).

(2 personer)
1 vitlöksklyfta, skalad
rivet skal av 1 citron
6 cream crackers
25 g smör
4 kvistar bladpersilja
salt och svartpeppar
2 rågade msk vetemjöl
1 ägg
2 skinnfria kycklingbröst
olivolja

Beredning: Kör vitlök, rivet citronskal, kex, smör, persiljekvistar, salt och peppar mycket finsmuligt i mixer. Häll upp på tallrik. Sprid ut mjölet på en annan tallrik och vispa upp ägget i en

liten skål. Skär grunda skåror i kycklingbröstens undersida, vira in i plastfolie och banka ut dem lite. Ta bort plasten. Vänd dem först i mjöl, sedan i ägg och till sist i kryddblandningen – köttet ska vara helt täckt. Stek i generöst med olivolja på medel­ värme, 4–5 min per sida. Servera med citronklyfta och flingsalt.

KYCKLINGLEVER

Hämtat ur Niklas Ekstedts Husmans­ klassiker (Norstedts).

(ca 4 personer)
400 g kycklinglever
100 g sidfläsk
1 gul lök
brödkrutonger
persilja
salt och peppar
ev olja till stekning

Beredning: Rensa levern fri från hinnor och senor. Tärna fläsket grovt och finhacka löken. Stek fläsket tills det har fått färg och släppt ifrån sig mycket fett. Lägg i levern och löken och stek det tillsammans med fläsket. Smaka av med salt och peppar. Servera i stekpannan med plockad persilja och brödkrutonger.

VITKÅL I WOK MED KYCKLING

Receptet kommer från Årstidernas kokbok (Norstedts).

(2–3 personer)
200 g kycklingbröst eller -lår
¼ vitkålshuvud
1 schalottenlök
5 g färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
1 msk sesamfrön
2 msk jordnöts- eller rapsolja
soja
1 citron

Beredning: Strimla köttet, skär kålen fint och hacka löken. Skiva ingefära, vitlök och chili tunt. Rosta fröna gyllene i torr panna. Hetta upp olja i en wok/stor stekpanna. Lägg i chili och vitlök, sedan ingefära och därefter köttet som steks gyllengult. Tillsätt kål och lök. Blanda och sjud tills kålen slaknar. Rör ner frön, smaka av med soja. Servera bums, gärna med ett par droppar citronsaft över och jasminris

KRÄMIG KYCKLING

En höjdare på buffébordet. Receptet är Caroline Hofbergs ur Medelhavsmat till vardag & fest (Prisma).
2 kycklingfiléer
olivolja
salt och nymalen peppar
2 saltgurkor
2 dl grekisk yoghurt
1 msk tahini (sesampasta, finns på burk)
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk hackad bladpersilja
Till garnering:

valnötter

Beredning: Stek filéerna i olja, ca 5 min på var sida. Salta och peppra. Låt kallna och skär kycklingen i små bitar. Tärna gurkan. Blanda kyckling, gurka, yoghurt, tahini, vitlök och persilja.

Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i skål och garnera med valnötter.

GRYTA MED OUZO & OLIVER

Receptet är hämtat ur Caroline Hofbergs Medelhavsmat till vardag & fest (Prisma).

(4 personer)
1½ kg kycklingdelar
salt och nymalen peppar
olivolja
1 gul lök, hackad
6 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk anisfrön, stötta
2 burkar cocktailtomater à 400 g
2 msk kycklingfond
1 msk oregano
½ dl ouzo, grekiskt anisbrännvin
1 dl svarta oliver
ca 100 g fetaost

Beredning: Salta och peppra kyckling­ delarna och bryn dem runtom i olja i en stekpanna. Ställ åt sidan. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta utan att bryna. Låt anisen fräsa med en kort stund. Tillsätt tomater, fond, oregano, ouzo och oliver. Låt koka upp och lägg i kycklingen. Koka under lock tills kycklingen är genomkokt, ca 30 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över fetaost i bitar. Sallad och klyftpotatis smakar gott till.

CLUB SANDWICH

Bengt­Göran Kronstams tolkning i Smakens magi (Max Ström).

(4 personer)
1 paket bacon, 140 g
½ tsk salt
2 kycklingfiléer, ca 400 g
6 skivor formfranska, helst extra stora
4 msk majonnäs
1 tsk stark curry
1 salladshuvud
2 stora kvisttomater, skivade
Waldorfsallad:
2 röda, fasta äpplen, urkärnade och tärnade
1 msk pressad citron
2 stjälkar selleri, i tunna skivor
½ dl grovhackade valnötter
3 msk majonnäs
1 msk mjölk
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad gräslök

Beredning: Halvera baconskivorna, knaperstek dem i torr panna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och bryn filéerna runtom i baconfettet. Efterstek mitt i 175° varm ugn tills innertempera­

turen visar 68°, ca 20 min. Blanda äppelbitar med citronsaft, selleri och nötter. Blanda majonnäs, mjölk senap och gräslök. Vänd ner bland äpplena. Låt dra i kylen i 15 min. Rosta eller smörstek bröden. Bred på majonnäs blandat med curry på 4 av dem. Lägg på sallad, tomat, kyckling i skivor, bacon och waldorfsallad. Avsluta med en halv brödskiva, delad på dia­gonalen.

MINGELSPETT

Ingår i Systrarna Eisenmans Mingelmat (Bonnier Fakta).

(ca 24 spett)
350–-400 g kycklingfilé
1 msk olivolja
ca 100 g skivad prosciutto
2 msk balsamvinäger
½ tsk timjan
1 krm svartpeppar
½ olivolja

Beredning: Strimla filéerna och skär skinkan på längden i ca 3 cm breda remsor. Vispa ihop övriga ingredienser och vänd ner kycklingen. Linda skinka runt kycklingen och trä upp på blöt­ lagda träspett. Lägg spetten på lätt oljat galler. Ställ in i 200° varm ugn med en folieklädd plåt under. Grilla spetten i 10–15 min. Servera direkt.

KYCKLING MED OLIVER

Sanna Töringes kyckling ur boken Citroner och rosmarin i mitt kök (Semic).

(4 personer)
1 kyckling
salt och peppar
olivolja till stekning
1 dl torkade svarta oliver
5–6 vitlöksklyftor
20 salviablad eller mer
1½ dl vitt vin
1 citron

Beredning: Dela kycklingen i bitar. Salta, peppra och bryn dem långsamt och väl i olivolja. Lägg över i en ugns­ fast form eller gryta. Fräs oliver, vitlök och salvia och lägg det över kycklingen. Häll på vin och lägga allra sist på några skivor citron. Sätt in i 200° varm ugn och stek 30–40 min, beroende på kycklingens storlek.

Foto JOEL WÅREUS ur Stefano Catenaccis Stefanos Italia (Nygren & Nygren)

SUGEN PÅ FLER RECEPT MED KYCKLING? LÄS MER:
Jamie Olivers lättlagade kyckling i långpanna
Läckra kycklingtacos
Pappardelle med kyckling