Även om du har ett stort intresse för matlagning finns det dagar då man helst av allt bara vill ha maten klar på några minuter, utan att det är särskilt energikrävande. Helst ska det även vara både vara gott och näringsrikt.

Här kommer 11 tips som hjälper dig att spara tid – och dessutom får dig att motstå frestelsen att köpa hem take away-middag.

1. Konserver

Konservburkar är bekvämt och håller länge. Fyll förrådet med basvaror som tonfisk, majs, krossade tomater, kikärtor, champinjoner med mera. Du kan till och med göra en enkel sallad med innehållet i konserverna genom att bara addera dressing! Färdig middag på bara någon minut.

2. Hemmagjorda hamburgare

De dagar du har lite extra tid, till exempel en söndag, kan du förbereda mat som är enkel att ta fram. Gör stora portioner av hamburgare (enbart köttet), säg 5-6 stycken. Stek på köttet, vira in varje enskild hamburgare i plastfolie och förvara i frysen. Allt du behöver göra när du vill ha en enkel middag är att ta fram en hamburgare ur frusen, tina upp den i mikron och servera som vanligt. Vill du inte steka köttet innan du fryser ner den kan du istället ta upp den rå och låta köttet tillagas i ugnen i 15-20 minuter.

Läs även: Middagstips – Lax i ugn med sweet chili

3. Fyll upp frysen!

Förutom att ha frysta grönsaker redo att ätas när som helst kan du även frysa ner bröd och riven ost.

4. Örter

Skölj av, torka och hacka dina örter. Gör det med alla örter du gärna använder i matlagningen; från basilika, oregano och dill till timjan och mynta. Förvara i förslutningsbara påsar eller burkar i frysen. Nästa gång du vill krydda maten är det lika lätt som att strö salt.

5. Satsa på nötter

Ha alltid en påse med valnötter, cashewnötter, mandlar eller andra nötter hemma. På så sätt kan du enkelt strö nötter över din sallad eller vilken måltid du än äter. Du blir både mättare och får i dig mer näring.

Läs även: Så rengör du skärbrädan med salt och citron

7. Små eller stora bitar?

Ska du koka något? Skär det i små bitar vilket gör att koktiden kortas ned. Ska du däremot göra en sallad eller liknande skär du grönsakerna i stora bitar. Stora bitar innebär mer vitaminer eftersom grönsakerna inte är lika utsatta för oxidering.

8. Skala inte

Du förlorar både tid och näring på att skala råvaror som potatis, gurka och morötter. En del frukt och grönsaker har en stor del av sitt näringsvärde i sitt skal. Skölj råvaran och tillaga den sedan.

9. Ha alltid en bas hemma

Genom att alltid ha nudlar, ris, pasta, konserver och frysta grönsaker kan du enkelt göra en måltid enbart genom att köpa hem en färsk ingrediens som kyckling eller fisk. Då behöver du inte springa till affären för att köpa alla ingredienser.

10. Ha en receptbok med enkla recept

Det kan ofta vara svårt att komma på enkel och snabb vardagsmat. Genom att spara alla recept du kommer på i en liten bok eller i din mobil kan du enkelt återvända dit när inspirationen tryter. Se bara till att du sparar recept som går att göra snabbt och som du tycker om – det är ju därför du har receptsamlingen.

Läs även: 3 tips på nyttigare snacks

11. Kokta ägg

Se till att alltid ha en handfull kokta ägg i kylen. De håller i flera veckor och är lika goda på smörgåsen som naturella med lite salt på. Dessutom är de billiga, de mättar rejält och innehåller massor av näring!

Läs även: Markus Aujalay tipsar: ”Så lyckas du med vardagsmaten”

Källa: Brightside

Mest läst