LAXBURGARE

(2–3 personer)
250 g laxfilé
½ liter vatten + 1 tsk salt
2 finhackade schalottenlökar
2 msk ströbröd
1 ägg
½ tsk salt
lite vit- och svartpeppar
1 tsk smör + 1 tsk olivolja till stekning
2–3 osötade portionsbröd

Beredning: Koka upp vatten och salt. Lägg i laxen och sjud på svag värme i 8 min. Låt svalna. Häll av vattnet och mosa fisken med en gaffel. Blanda med lök, ströbröd, ägg, salt och peppar. Forma till 3 burgare. Stek i matfettet, ca 3 min på var sida. Servera i bröden tillsammans med sallad, rödlöksringar, ev syltlök, timjan och citron samt smaksatt gräddfil.

LAX MED SOJA OCH SESAM

(4 personer)
4 bitar laxfilé à 125 g
3 msk japansk soja
3 msk thaichilisås
1 tsk sesamolja
2 msk sesamfrön

Beredning: Blanda soja, thaichilisås och sesamolja. Pensla laxbitarna med såsen. Låt stå 30 min i rumsvärme. Grilla eller stek sken 2–3 min per sida. Strö på sesamfrön under tiden. Servera direkt med en fräsch grönsallad.

LAXFILÉ VIRAD I PROSCIUTTO

(4 personer)
4 bitar laxfilé à ca 225 g
svartpeppar från kvarn
8 skivor prosciutto, italiensk skinka
olivolja

Beredning: Krydda filéerna med lite peppar. Vira in varje laxbit i två skinkskivor. Låt en del av fiskköttet sticka ut. Droppa olivolja över och stek dem i 220° varm ugn i ca 10 min. Servera gärna tillsammans med linssallad smaksatt med salt, peppar, färska örter, citronsaft och olivolja.

RÖKT LAX MED FÄNKÅL

(5–6 personer som förrätt)
250 g rökt lax i små tunna skivor
1 liten fänkål
salladsblad
Dressing:
2 msk citronsaft
¼ tsk salt
svartpeppar från kvarn
1 tsk grovkornig senap
1–2 msk vatten
2–3 msk olivolja

Beredning: Tärna fänkålen fint. Blanda ingredienserna till dressingen. Vänd ner fänkålen. Lägg upp laxen på en bädd av sallad. Peppra. Fördela fänkålsdressingen över.

LAX I UGNEN MED INGEFÄRA

(4 personer)
700 g laxfilé utan skinn
2 msk sesamfrön
Marinad:
2 msk kinesisk soja
2 msk nyriven ingefära
2 tsk brun farin
1 stor pressad vitlöksklyfta

Beredning: Lägg laxen i en smord form. Blanda marinaden och fördela den över fisken. Toppa med sesamfrön. Baka i 225° varm ugn i 15–20 min. Servera direkt, gärna med jasminris och wokade grönsaker.

SENAPSPANERAD LAX

(6 personer)
6 skinnfria skivor laxfilé à ca 200 g
1–2 msk olivolja
knappt 2 msk strösocker
2 rågade msk engelskt senapspulver

Beredning: Hetta upp oljan i en stekpanna. Blanda hälften av sockret med hälften av senapspulvret på en tallrik och vänd 3 av laxbitarna i den. Stek på ganska hög värme i ca 3 min på var sida. Lägg upp på varmt fat. Upprepa med det resterande. Servera gärna tillsammans med sallad.

NILS EMILS LAX MED SPENAT

(4 personer)
800 g laxfilé
200 g babyspenat
1 rågad tsk salt
vitpeppar
3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
4–5 msk nyriven parmesanost

Beredning: Lägg ut spenatbladen i en smord form. Lägg på fisken, salta och peppra. Blanda grädde och vin och slå det vid sidan om fisken. Strö över ost. Tillaga i 175° varm ugn i 20–25 min. Servera med nykokt potatis.

LAXPYTT MED PEPPARROT

(4 personer)
600 g färskpotatis, små eller delade
500–600 g laxfilé utan skinn och ben
ca 1 tsk salt
lite vit- eller svartpeppar
1 liten zucchini
2 hackade rödlökar
ca ½ dl hackad dill
1–2 msk rivet citronskal
Sås:
2 dl lätt-crème fraiche
2–3 msk riven pepparrot
salt och peppar

Beredning: Koka potatisen nästan mjuk. Låt kallna. Rör ihop såsen. Skär fisken i stora kuber. Salta och peppra och låt stå en stund. Skär delad och urkärnad zucchini i knappt 1 cm tjocka skivor. Stek löken mjuk utan att bryna, tillsätt zucchinin och sedan potatisen och låt allt bli riktigt varmt. Lägg ner laxen och stek tills den är klar, ett par min. Toppa med dill och lite citronskal. Servera med såsen.

LAXSCHNITZEL

(2 personer)
2 tunna laxskivor, som schnitzlar, à ca 125 g
100 g vattenkrasse
100 g sugar snaps
1 liten avokado
Dressing:
2 msk risvinäger
1 tsk strösocker
½ tsk flingsalt
2 msk wokolja

Beredning: Stek laxen i riktigt varm panna av teflontyp, ca 1 min på var sida. Lägg upp på tallrikar. Vispa ihop dressingen och droppa ungefär 1 tsk över varje schnitzel. Låt stå en stund. Fördela vattenkrasse, sugarsnaps och avokadokött på tallrikarna. Häll resten av dressingen över salladen och servera genast.

TERIYAKINUDLAR MED LAX

Hinner du inte göra egen teriyakisås går det lika bra med färdigköpt.

(4 personer)
ca 450 g laxfilé i kuber
200 g ägg- eller somennudlar
ca 200 g sparris
ca 200 g sockerärter
ca 200 g haricots verts
rapsolja till stekning
Marinad:
2 msk wasabi, leta i hyllan med asiatiska livsmedel
1 msk matolja
1 msk färskpressad citronsaft
Teriyakisås:
1 dl japansk soja
1 dl vitt vin
½ dl strösocker
3 msk mirin, leta i hyllan med asiatiska livsmedel
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk färskriven ingefära

Beredning: Blanda ingredienserna till marinaden. Vänd ner laxen. Låt stå övertäckt i kylen i minst 30 min. Koka upp ingredienserna till såsen och låt sjuda i ca 10 min. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Skär sparrisen i bitar. Koka upp lite lättsaltat vatten. Förväll sparrisen i 3 min, sockerärter och haricots verts i 1 min. Stek laxen i olja så den får fin färg runtom. Lägg upp nudlarna på ett fat. Toppa med grönsaker och lax. Häll över såsen. Servera direkt, gärna med lite extra wasabi.

LAXPUDDING MED RUCOLA

(4 personer)
200 g gravad lax
500 g kokt skivad potatis
1 gul lök
1 kruka rucola
1 knippa dill
3 ägg
4 dl mjölk
vitpeppar

Beredning: Skiva laxen tunt. Varva potatis, lax, skivad lök, hackad rucola och dill i en smord ugnsform. Avsluta med potatis. Vispa ägg med mjölk och nymalen vitpeppar och häll det över. Grädda i 200° varm ugn i ca 45 min. Servera med skirat smör, citron och varma grönsaker.

UGNSBAKAD LAX MED PESTO

(ca 8 personer)
knappt 1 kg laxfilé
1–1½ dl pesto, hemlagad eller från burk

Beredning: Skölj laxen i kallt vatten och torka den lite lätt. Lägg fisken i en smord långpanna. Bred ett tunt lager pesto över. Baka i 225° varm ugn i ca 20 min. Servera gärna tillsammans med en potatissallad med vinägrett och sallad.

Av LOTTA HANSSON

Recepten är bland annat hämtade från Anna och Fanny Bergenströms Kärlek, oliver och timjan och Under valnötsträdet, Nigella Lawsons Sommarmat och Nigella Express, Linda Lundgrens Smak av Österlen.