Mörk choklad

Mörk choklad har en mer komplex smak jämfört med ljus choklad och innehåller mer smakämnen än rött vin. Kakaomängden är minst 35 % i mörk choklad. Ju mer kakao, desto mer intensiv och bitter blir smaken.

Passar perfekt till:

  • Balsamvinäger. Innehåller antioxidanter precis som mörk choklad och kan gärna ringlas över chokladglass.
  • Chili. Kombinationen mörk choklad och chili upptäcktes för länge sedan. Båda ingredienserna är kända för att producera mängden endorfiner i kroppen, vilket får oss att känna oss lyckliga.

För den modiga:

  • Oliver. Chokladdoppade oliver är en dynamisk duo. Olivolja med chokladsmak är också en hit, prova att ringla över ugnsstekta maträtter.
  • Ädelost. Ädelost har 73 smakämnen gemensamt med choklad.

Mjölkchoklad

Många älskar den milda och mjölkiga smaken av mjölkchoklad. Choklad är den enda ätbara råvaran som smälter vid 34 °C, precis under kroppstemperatur.

Passar perfekt till:

  • Jordnötter. Både jordnötter och jordnötssmör gifter sig fint med mjölkchoklad. Det förklarar varför 20% av världens jordnötter används av chokladtillverkare.
  • Banan. Banan och choklad är ett populärt par. Testa att doppa fryst banan i smält mjölkchoklad för ett hälsosammare alternativ till glass.

För den modiga:

  • Bacon. Salt och krispig bacon tillsammans med mjuk och krämig mjölkchoklad är en riktig hit.
  • Lavendel. Den milda, blommiga doften av lavendel passar fint med krämig mjölkchoklad i en chokladbar eller kaka. Vill du krydda upp det ännu mer, tillsätt lite Earl Grey-te.

Vit choklad

Den bästa vita chokladen är elfenbensfärgad och söt med en svag smak av syra och vanilj.

Passar perfekt till:

  • Passionsfrukt. Vit choklad och passionsfrukt har båda inslag av citrus och fruktighet vilket gör att de är en perfekt kombination.
  • Citrongräs. Den rena och fräscha smaken av citrongräs med vit choklad fungerar riktigt bra i tryffel eller ganache med vit choklad.

För den modiga:

  • Wasabi. Överraskande nog är det ett matchat par med unik och god smak. Kombinationen är redan känd i Japan där deras KitKat med smak av vit choklad och wasabi är populär.
  • Blomkål. Krämigheten i vit choklad passar ihop med blomkål – speciellt i såser och puréer – och blir ett äventyrligt alternativ till smör.

Från Matmagasinet