Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

12 sätt att kombinera choklad som du inte tänkt på

30 mar, 2017
AvFemina
Choklad behöver inte bara vara en god sötsak till helgmyset, utan passar perfekt som ingrediens i matlagningen. Här är tolv smakkombinationer att testa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mörk choklad

Mörk choklad har en mer komplex smak jämfört med ljus choklad och innehåller mer smakämnen än rött vin. Kakaomängden är minst 35 % i mörk choklad. Ju mer kakao, desto mer intensiv och bitter blir smaken.

Passar perfekt till:

  • Balsamvinäger. Innehåller antioxidanter precis som mörk choklad och kan gärna ringlas över chokladglass.
  • Chili. Kombinationen mörk choklad och chili upptäcktes för länge sedan. Båda ingredienserna är kända för att producera mängden endorfiner i kroppen, vilket får oss att känna oss lyckliga.

För den modiga:

  • Oliver. Chokladdoppade oliver är en dynamisk duo. Olivolja med chokladsmak är också en hit, prova att ringla över ugnsstekta maträtter.
  • Ädelost. Ädelost har 73 smakämnen gemensamt med choklad.

Mjölkchoklad

Många älskar den milda och mjölkiga smaken av mjölkchoklad. Choklad är den enda ätbara råvaran som smälter vid 34 °C, precis under kroppstemperatur.

Passar perfekt till:

  • Jordnötter. Både jordnötter och jordnötssmör gifter sig fint med mjölkchoklad. Det förklarar varför 20% av världens jordnötter används av chokladtillverkare.
  • Banan. Banan och choklad är ett populärt par. Testa att doppa fryst banan i smält mjölkchoklad för ett hälsosammare alternativ till glass.

För den modiga:

  • Bacon. Salt och krispig bacon tillsammans med mjuk och krämig mjölkchoklad är en riktig hit.
  • Lavendel. Den milda, blommiga doften av lavendel passar fint med krämig mjölkchoklad i en chokladbar eller kaka. Vill du krydda upp det ännu mer, tillsätt lite Earl Grey-te.

Vit choklad

Den bästa vita chokladen är elfenbensfärgad och söt med en svag smak av syra och vanilj.

Passar perfekt till:

  • Passionsfrukt. Vit choklad och passionsfrukt har båda inslag av citrus och fruktighet vilket gör att de är en perfekt kombination.
  • Citrongräs. Den rena och fräscha smaken av citrongräs med vit choklad fungerar riktigt bra i tryffel eller ganache med vit choklad.

För den modiga:

  • Wasabi. Överraskande nog är det ett matchat par med unik och god smak. Kombinationen är redan känd i Japan där deras KitKat med smak av vit choklad och wasabi är populär.
  • Blomkål. Krämigheten i vit choklad passar ihop med blomkål – speciellt i såser och puréer – och blir ett äventyrligt alternativ till smör.

Från Matmagasinet

Annons