Barnvänliga restauranger i Stockholm, tips

Restaurangbesök med barn behöver absolut inte inskränka sig till Pizza Hut och McDonald’s. Med kombinationen smart vald tidpunkt, någorlunda hyfs på barnen, åtminstone några barnvänliga rätter, tolerant inställning och helst något extra kul att roa sig med så kan både barn och vuxna kan få god mat och en fin upplevelse.

Här är 18 barnvänliga restauranger i Stockholm:

Bleck

Katarina Bangatan 68, Södermalm

Poppis sommarhak, på vintern är det dock få sittplatser. Till synes oknusslig meny men som vid närmare anblick bjuder på både ambitiös matlagning, trevligt upplägg och bra priser. Dessutom har du nyrenoverade Lilla Blecktornsparken precis i anslutning för barn som får spring i benen. I närheten ligger också Stora Blecktornsparken med stor parklek, djur och annat kul för barn.

Läs mer om Bleck här

Långbro Värdshus

Stora Mans Väg 4, Älvsjö

Stjärnkocken Fredrik Eriksson står bakom den här ambitiösa och mysiga pärlan där barnen sommartid kan leka ute i Långbro Park medan de vuxna äter i solen. Bra barnmeny och dessutom kan varmrätterna fås i halvportion. Personalen är känd för att vara barnvänlig och det finns ritlådor att roa sig med vid bordet.

Läs mer om Långbro Värdshus här

Brunch på Kvarnen

kvarnen stockholm

Tjärhovsgatan 4, Södermalm

Brunch är alltid ett förlåtande koncept med barn. Klassikern Kvarnen har skönt häng och bra och prisvärd brunch. Köttbullar, våfflor och bröd gör ju de flesta barn glada. Men framförallt har de en liten lekhörna för barnen med myskuddar och TV.

Läs mer om Kvarnen här

Lilys Burger

Södermannagatan 27, Södermalm

Goda burgare, schyssta tillbehör och rolig, färgglad inredning – upplagt för succé. Finns även på Kungsholmen, men på just Söder rekommenderar vi att komma dit med nykissade barn, annars är risken att ni inte får äta varm mat – inne på toaletten har de nämligen en hel liten smurf-stad nersänkt i golvet under en tjock plexiglasskiva. Jonas Cramby recenserar toaletten såhär ”Mina barn blir så upphetsade att de håller på att kissa ner sig. Kul tycker jag, men kanske inte när man redan kämpar med att försöka lära dem att man helst inte ska ligga med ansiktet mot golvet på offentliga toaletter.”

Läs mer om Lilys Burger här

Wintervikens

Vinterviksvägen 60, Aspudden

Ett riktigt guldställe!  Stjärnkocken Markus Aujalay står för maten och för barnen finns en lekhörna. Bäst av allt? På lördagarna förvandlas barnmattan till sago- och lekhörna med personal som hela dagen läser sagor, bygger tågbana och ritar! Superfina prunkande omgivningar med gott om plats för att springa och leka. Nära till ett dopp är det också.

Läs mer om Winterviken här

Urban Deli Sickla

Urban Deli i Sickla

Hesselmans Torg 12, Nacka

Sickla är poppis bland barnfamiljer och det märks också att den här filialen är mer barnanpassad än de andra inne i stan, där man lätt finner sig balanserandes på en barstol. Gott om plats att rulla runt barnvagnar, pratiska sittbås där man listigt boxar in kidsen närmast väggen, och det serveras barnportioner av maten.

Läs mer om Urban Deli Sickla här

Enzos, Hornhuset

Långholmsgatan 12, Södermalm

Avslappnat, italienskt ställe med rustik och bra mat. Vällagad pizza och pasta gör både stora och små glada. Dessutom har de flipperspel = låter, blinkar och knappar att trycka på. Varför detta roar barn mellan 1 och 18 år behöver ingen vidare förklaring.

Läs mer om Enzos här

Astrids 

Brådstupsvägen 1, Hägersten samt Färjestadsvägen 8, Bromma

Kvarterskrogarna i Mälarhöjden och Norra Ängby är en anonym pärla för barnfamiljer. Fina matambitioner för vuxna smaklökar och förutom barnmeny finns det lekrum med leksaker och filmvisning. 

Läs mer om Astrids här

Restaurang Göteborg

Göteborg i Hammarby Sjöstad

Midskeppsgatan 3, Hammarby Sjöstad

Ta båten över till Hammarby Sjöstad för en mysig utflykt. Eller varför inte spårvagnen? Har ett mysigt och roligt koncept med många olika sällskapsspel att låna. Det blir ju roligare att vänta på maten om man kan kasta gris under tiden. Kanske inte optimalt för de allra minsta som inte kan sitta still och behöver passning eftersom det ligger på en brygga vid vattnet. Lite sinnesro vill man ju ändå försöka få.

Läs mer om Restaurang Göteborg här

Boule Bar Rålis

Smedsuddsvägen 2, Kungsholmen

Perfekt läge invid Rålambshovsparken. Har du lite större barn kan det vara kul att spela ett parti boule före eller efter maten. För mindre barn ligger Rålis stora parklek bara hundra meter bort, en mysig kombo en slapp sommardag. Framförallt brunchen är ett trevligt alternativ med flera barnvänliga rätter. Bonustips: Har du riktigt små knattar, ta med en hink och spade och sätt dem i gruset under bordet! Testpatrullen fick äta nästan en hel brunch i fred medan tvååringen krattade manegen runtomkring.

Läs mer om Boule Bar Rålis här

Räkan

Vasagatan 23, City

Skaldjursrestaurang med annorlunda koncept som är roligt för barn. Trumfkortet är såklart fiskdammen där man själv får köra maten på en radiostyrd räktrålare. Det kommer att köras år fel håll, krockas och i värsta fall kapsejsas, men det är halva tjusningen. Få saker är mer motiverande än att äta mat man själv fångat.

Läs mer om Räkan här

Piren

Kristinebergs Strand 2, Kungsholmen

Härlig pärla vid vattnet längs Kristinebergs strandpromenad. Öppet inbjudande för barn, med kritor och böcker att låna samt ambitiös barnmeny. Rymligt och med en härligt solig terass. Ta ett bad vid bryggorna precis bredvid eller gå över gatan för plaskis och lekplats för att bli av med spring i benen. 

Läs mer om Piren här

Koh Phangan

Skånegatan 25, Södermalm samt Nybrogatan 8, Östermalm.

Säg det barn som inte blir helt till sig här! Extremt mysigt och superspännande med en inredning som inte liknar något annat – palmer, färgglada lampor och dessutom häftiga åsk- och regneffekter. Finns även på Östermalm.

Läs mer om Koh Phangan här

Ulla Winbladh

Rosendalsvägen 8, Djurgården

Klassikern Ulla Winbladh bjuder inte bara på vällagad mat utan också barnmeny och pyssel och kritor att roa sig med. Trevlig terass att njuta på under sommaren och barnen kan leka på gården medan man väntar på maten.

Läs mer om Ulla Winbladh här

Pinchos

Pinchos

Finns på många ställen runt om i landet. I Stockholm hittar du dem på: Fridhemsplan, Södermalm. Norrlandsgatan i City och Exploria i Botkyrka.

Många rätt för barnfamiljen! Hela restaurangen har ett genomgående cirkustema, det kommer popcorn som försnacks och menyn bjuder på många barnvänliga alternativ. Barnen kan dessutom själva beställa sin mat i mobilen och prova fler olika rätter utan att det blir superdyrt. Upplagd för glada barn och glada vuxna. Både maten och drinkarna är dessutom riktigt bra.

Läs mer om Pinchos här

Björk Bar och Grill

Rålambshovsleden 50, Kungsholmen

Stort, avslappnat ställe med nordiskt tema på både mat och inredning och bland annat en uppskattad brunch. För de små finns lekhörna – och popcornmaskin! Runt hörnan hittar du Rålambshovsparkens stora parklek.

Läs mer om Björk Bar och Grill här

Phils Burger

Finns på flera ställen runt om i landet, men i Stockholm på Stureplan, Gärdet, Kungsholmen, Drottninggatan, Götgatan och i Sundbyberg.

Riktigt bra burgare för både stora och små, mycket tolerant stämning och barnvänlig personal. Stort plus för att det delas ut både kritor och pysselbok att roa sig med vid bordet. Avsluta måltiden med en milkshake eller festlig glassdessert så rullar ni hem nöjda och glada allihop.

Läs mer om Phils Burger här

Gamla Orangeriet, Bergianska Trädgården

Gamla orangeriet

Veit Wittrocks väg 7, vid Universitetet

Ett vackert gammalt växthus som omvandlats till en lunchrestaurang och café med säsongsanpassad meny, enorm uteservering och en gårdsbutik. Perfekt utflykt en sommardag för att strosa (springa) runt och kolla in de grönskande omgivningarna.

Läs mer om Gamla Orangeriet här

Läs även:

11 härliga brunchställen i Stockholm

Här kan du äta veganbrunch i Stockholm

17 somriga utflyktstips i och nära Stockholm

Bildkälla: IBL

Mest läst