N.Y sour, en vitvinsmargarita, en rosa blodapelsinmimosa.

Hobbybartenders är vi allihopa just nu. Men visst är det roligt att prova nya kombinationer? Vin har man ofta hemma i någon form, och med sällskap av några vanliga spritsorter kan man skapa fantastiska kreationer.

Här är tre vinbaserade drinkar med både finess och extra smakdimensioner.

New York Sour

(2 drinkar)

Ingredienser:

10 cl bourbon whiskey

6 cl citronjuice

4 cl sockerlag

äggvita om du vill ha lite textur

6 cl rött vin

Citronzest

Gör så här: Skaka whiskey, citron och sockerlag i en shaker först. Fyll sedan på med äggvitan samt rejält med is. Skaka ordentligt igen. Häll upp i ett glas med is. Fyll sedan på med vinet genom att hälla det försiktigt på baksidan av en matsked, precis ovanför drinkens yta, så lägger det sig fint som ett lager på toppen. Servera med en sträng citronzest.

Vitvinsmargarita

(2-3 drinkar)

Ingredienser:

2 dl vitt vin

6 cl Tequila

4 cl Cointreau

6 cl färskpressad apelsinjuice

6 cl limejuice

(ev 4 cl sockerlag om du gillar sötare drinkar)

Salt

Gör så här: Skaka ihop alla ingredienserna utom vinet. Gnid glasets kant med en färsk lime, och doppa i salt. Fyll på rikligt med is, häll upp drinken och toppa med vin. Rör ihop försiktigt. Garnera gärna med färska klyftor av apelsin och lime.

Blodapelsinmimosa

(2 drinkar)

Ingredienser:

4 dl mousserande rosévin

10 cl blodapelsinjuice

4 cl Grand Marnier

Is

(ev 4 cl sockerlag om du gillar sötare drinkar)

Gör så här: Häll is, juice och Grand Marnier i ett champagneglas eller vitvinsglas och toppa försiktigt med mousserande vin.

Foto: TT

LÄS MER:

Quiz: Kan du ingredienserna i de här 10 klassiska drinkarna?

Recept: Pink Gin Fanta Lemon

Ananasmojito: Så gör du drinken

Mer läsning

Femina