Nyttiga recept på sötsaker

Det finns många recept på godsaker där du enkelt kan byta ut ett fåtal ingredienser för att göra dem lite nyttigare än vanligt, som fortfarande smakar bra. Nedan finner du några hälsomamma alternativ du kan testa när sötsuget smyger sig på.

Sötsaker som är goda och hälsosamma:

1. Nyttiga chokladbollar

Chokladboll på ett nyttigt vis

Chokladbollar som är nyttiga.

Choklad + livet = sant. Behöver vi säga något mer? Om du ändå behöver lite övertygelse så har vi här samlat tre recept på nyttiga chokladbollar som dessutom är supergoda. Testa först och spara eventuella fördomar till senare, vi kan nämligen nästan lova att du inte kommer att bli besviken.

Här hittar du ett recept på nyttiga frukt- och nötbollar.

Här hittar du ett recept på chokladbollar utan socker och smör.

Här hittar du chokladbollar med dadlar, nötter och chiafrön.

2. Varianter på nötter

Nyttiga nötter

Nötter kan både vara hälsosamma och goda.

Om sötsuget byts ut mot ett behov av något salt är detta ett perfekt alternativ till köpta nötter eller chips. Det kanske inte låter så lyxigt med bara vanliga nötter, men de går att göra i flera olika spännande varianter. Du kan antingen rosta och krydda nötter själv i ugnen eller varför inte prova på att rosta kikärtor? Vill du ha både det söta och salta kan du testa att lägga nötter av tycke och smak på ett bakplåtspapper i ugnen och ringla över honung.

Här kan du hitta ett recept på kryddrostade nötter.

3. Hälsosamma bars

Nyttiga bars som smakar gott.

Hälsobars som är nyttiga men goda.

När sötsuget smyger sig på och du behöver energi snabbt är det perfekt att plocka fram en energibar. Om du dessutom gjort den själv kan du vara säker på att den är precis i din smak eftersom du själv bestämmer vad som ska vara däri.

Här kan du hitta ett recept på  nyttiga energibars med nötter, choklad och russin.

4. Bananpannkaka

Nyttiga bananpannkakor

Bananpannkaka på nyttigt vis.

Det kan kännas uttjatat men det är fortfarande lika gott! Bananpannkakan är ett utmärkt alternativ till den hederliga pannkakan. Du kan variera toppingen i all oändlighet och själva smeten är så lätt att göra att man knappt kan tro att det är sant. Smeten består av dubbelt så många ägg som bananer, att blanda ihop och sedan steka till runda godbitar.

Här kan du hitta sex recept på bananpannkaka.

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Forskning: Slipp sötsuget under din PMS

Därför är du alltid hungrug – 11 möjliga orsaker

Sugen på kvällssnacks? Här är de sunda alternativen

Mest läst