Valborg är startskottet för vårens och sommarens alla härligheter. Fira in våren på ett klassiskt studentsätt, alkoholfritt eller med en värmande drink – vi alla vet att Valborg brukar vara kallare än vi hoppas på.

1. Champagne

Alla som har firat Valborg i studentstäder som Lund och Valborg känner till Champagnegaloppen – och champagne är ett givet val att dricka under denna högtid. Vill du dricka alkoholfritt? Mousserande viner från till exempel Richard Juhlin smakar som en torr champagne snarare än kolsyrad läskeblask.

2. Rabarbermojito

Rabarber är snart i säsong och med tanke på hur god en klassisk mojito smakar är vi övertygade om att en rabarbermojito kommer gå hem hos dina gäster.

Du behöver:

6 cl ljus rom

2 msk rabarbersirap

1/2 lime, i klyftor

6 myntablad

Is

Sodavatten

Rabarbersirap:

250 gram rabarber, skurna i 2-3 cm långa bitar

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl vatten

Gör så här:

Lägg rabarber, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 10 minuter och sila sedan blandningen. Häll saften som silas i en kastrull och låt koka utan lock i cirka 5 minuter så saften får en seg konsistens. Låt svalna! Blanda sedan limeklyftor, rom, mynta och 2 msk rabarbersirap i ett glas. Muddra ingredienserna så de blandas. Fyll på med is och sodavatten.

3. Honungslen ölcocktail (alkoholfri)

Öl är lika gott att dricka som det är som i en drink – och använder en alkoholfri sort är perfekt för dig som ska köra hem – eller som bara vill vakna fräsch nästa dag.

Du behöver: 

1/2 dl honung

1/2 dl ljummet vatten

1 dl färskpressad citron

2 dl alkoholfri veteöl

Is

Limeskivor till garnering (om du vill)

Gör så här:

Blanda ljummet vatten med honung och rör om tills det har löst sig. Skaka sedan citron, is och honungsvattnet i en shaker i cirka 20 sekunder. Fyll ett högt glas med is och sila honungsblandningen över isen. Fyll upp med alkoholfri öl och rör om.

4. Ombre-margarita

Är ni tre eller fler i sällskapet kan ni passa på att göra en ombre-margarita. Det är inte svårare än att ni väljer lime till första drinken, grapefrukt till andra och blodgrape till den tredje.

Du behöver:

15 ml citronsaft

15 ml agavesirap

25 ml fruktjuice av den sort ni önskar (lime, grapefrukt, blodgrape)

6 cl tequila

Soda

Gör så här:

Blanda alla ingredienser förutom soda i en shaker och skaka i 20 sekunder. Häll upp i ett glas och fyll upp med soda. Garnera med en limeskiva.

5. Godfather

Låt oss vara ärliga. Valborg är inte känt för att vara den varmaste vårdagen i Sverige. Värm dig med en stark klassiker och spara rosévinet till i sommar.

Du behöver:

4 cl whiskey

4 cl amaretto

Frysta körsbär

En rejäl isbit eller frysta whiskeystenar

Gör så här:

Lägg isbiten eller whiskeystenarna i ett glas. Häll i whiskey och amaretto och rör om. Lägg i 2-3 frysta körsbär. Obs! Viktigt att inte använda vanliga, små isbitar då dessa smälter snabbare vilket gör drinken blaskig.

Här hittar du godaste maten till Valborgsfirandet – inklusive 7 grilltips och 2 förslag på läckra trerättersmenyer!

Mest läst