Ordet lussebulle hävdas härstamma från Lucifer, djävulen, och sägs enligt en tolkning ha uppstått under 1600-talets Tyskland. Enligt denna tolkning gav djävulen, i skepnad av en katt, barnen stryk medan Jesus, i skepnad av ett barn, delade ut bullar till snälla barn. Att bullarna innehåller saffran sägs ha sin förklaring i att man ville ha bullarna gula för att färgen därmed skulle hålla den ljusskygge djävulen borta.

Lussebullar förknippar vi idag med advent och julafton. Det är en folkkär bulle som går att göra på olika sätt beroende på vad du tycker om eller är allergisk mot.

Här har vi samlat några av våra favoritrecept:

Finns det något godare än en nybakad, varm lussebulle?

Vill du dra ner på sockret? Här är vårt recept på sockerfria lussebullar!

Klicka här för att komma till receptet för sockerfria lussebullar!

För den med glutenintolerans finns det olika recept att tillgå. Det enklaste är att byta ut mjölet mot en glutenfri mjölmix, men det finns andra substitut också. Här är 3 goda recept på glutenfria lussebullar.

Klicka här om du vill baka glutenfria lussekatter! 

Är du vegetarian eller vegan? Givetvis kan du äta lussebullar ändå!

Klicka här för recept på veganska lussebullar!