1. Broccolistammen

Tillhör du dem som bara använder dig av buketten på broccolin? Sluta med det! Stammen är supergod. Skriva den tunt (riktigt tunt med mandolin) och släng ner i salt, kokande vatten i 2-3 minuter. Gör en vinägrett på lika delar olja, vinäger och en tesked dijonsenap och lägg ner de kokta skivorna, så har du världens godaste sallad. Ett ännu enklare tips är att skala stammen och skär i små bitar, stek upp tillsammans med rester från kylen och du har ett nyttigt tillskott i din pytt i panna.

2. Parmesankanten

Slänger du parmesanen när bara kanten är kvar? Då kanske du missat att på äkta parmesan är det bara samma ost som hårdnat och den går att använda på flera smarta sätt. Bland annat kan du koka hela kanten i en pastasås, soppa eller gryta för mer smak. Du kan låta den ligga i olivolja och ge smak åt den. De är också goda när de fått ligga på grillen (länge) så de blir mjuka. Gör egen umamibuljong genom att koka kanter länge med vatten, lök och vitlök, sen sila och använda till exempel i en risotto. De håller hur länge som helst i frysen så börja spara genast!

3. Morotsblast

Svårt att tro men blasten på morötter blir lätt en god pesto. Mixa med ost, nötter, vitlök, basilika, citronskal och citronjuice samt olivolja och du har en riktigt god sås till din pasta.

4. Räkskal

När du rensar dina räkor, lägg skalet i en kastrull tillsammans med 2 deciliter vatten (beräknat på skal från 1/2 kilo räkor) ett lagerblad, en lök och några pepparkorn. Koka i 10 minuter, sila av och sjud sedan ner till det bara är 1 deciliter kvar. Använd i soppa, gryta eller paella.

5. Kikärtsspad

Spara spadet som dina kikärtor ligger i (även kallat aquafab) och använd till maräng, majonnäs eller en god chokladmousse. Aquafaba är helt veganskt, kalorisnålt och glutenfritt. För bra för att inte användas, helt enkelt.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Utvald läsning

Femina