Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

6 anledningar till att popcorn är nyttigt

26 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Popcorn är betydligt nyttigare än de flesta snacks vi äter. Men vad är det för nyttigheter som döljer sig innanför skalet? Och hur kommer det sig att popcorn är så nyttigt? Vi har alla svar.
Annons

Du har säkert läst eller hört att Madonna en gång berättade att hon levde på popcorn när hon var en fattig dansare i New York innan karriären kickade igång och hon istället blev Queen of Pop med en personlig kock.

Men skulle det verkligen vara möjligt att leva på bara biogodis?

Svaret är inte helt oväntat nej. Däremot är popcorn nyttigt, nyttigare än vad du kanske trodde. Popcorn är ett fullkorn och det vet du redan att det är bra för dig. Eftersom popcorn består av hela majskärnan, med skal och allt, finns alla näringsämnen kvar.

6 hälsofördelar med popcorn

De innehåller mycket fibrer

Fibrer är bland annat bra för magen. Magens bakterier använder fibrer som mat och du håller dig mätt längre på fiberrik mat.

De innehåller protein

I popcorn finns inga mängder med protein, men ändå en del. Protein gör, precis som fibrerna, att du håller dig mätt längre.

Innehåller A- och K-vitamin

Vitamin A behövs för att syn, slemhinnor och hud ska fungera bra. K-vitamin är viktigt för att blodet ska kunna koagulera.

Annons

De innehåller mineraler, till exempel kalcium och kalium

Kalcium ger starkt skelett och kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion.

De innehåller nästan inget fett eller socker

Det gör att popcorn som tilltugg inte tillför så många kalorier. Till skillnad från många andra knapriga snacks.

Innehåller inget kolesterol

Popcorn innehåller inget kolesterol. Kolesterol behövs i kroppen, men om du har för höga värden av det dåliga kolesterolet, LDL, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Osaltade utan fett

Ok, nu har ni säkert fattat att det finns en hake. Så här bra kan det ju inte vara. Nej, så klart inte. För att popcorn ska vara det här minst sagt hälsosamma tilltugget ska de vara luftpoppade utan fett och osaltade. Sådana där excesser som biopopcorn eller kanderade popcorn i glada färger är alltså ingen hälsokur. Inte heller micropopcorn som innehåller mycket fett av många gånger tveksam kvalitet, är ett bra val.

Men för att det inte ska kännas som att tugga på frigolit kan vi sträcka oss så långt som att säga att du ska poppa dina popcorn själv i lite olja. Och salta måttligt.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons