Sommarens godaste efterrätter på grillen

Grillade marshmallowkakor

Mjukt, kladdigt och knaprigt samtidigt, mmm.

grillade marshmallowkakor

Foto: garnishwithlemon.com Recept: ellematovin.se

25–40 st beroende på storlek.

Du behöver:

4 1/2 dl farinsocker

3/4 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

200 g smör, rumsvarmt

2 ägg

6 1/2 dl havregryn

3 dl mjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

300 g hackad mörk choklad av bra kvalitet

marshmallows

grillpinnar

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Rör farin, strösocker, vaniljsocker och smör krämigt. Vispa äggen lätt.

Häll i äggen och havregrynen, rör om. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. Tillsätt mjölblandningen och arbeta väl. Hacka chokladen grovt och rör ner den i smeten. Forma små runda kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna 8–12 min beroende på storlek. Låt svalna.

Trä marshmallowsen på en grillpinne och låt var och en grilla dem tills de blir mjuka, det tar ca 1–2 minuter. Kläm marshmallows mellan två kakor och tryck ihop.

Nyttigare val: Byt kakorna mot de här enkla, veganska kakorna med bara bra ingredienser!

 

Jordgubbsspett med brownie och marshmallow

Livet på en pinne!

Grillade jordgubbsspett med chokladbrownie

Foto: Ericassweettooth.com

Du behöver:

jordgubbar

en brownie eller valfri kaka, gärna i ugnsform

grillspett

marshmallows

chokladsås (valfritt)

Gör så här:

Blötlägg spetten om du ska grilla dem.

Stansa eller skär ut lagom stora bitar av brownien eller den mjuka kakan.

Varva jordgubbar, kakbitar och marshmallows på spetten.

Grilla snabbt.

Avsluta med att ringla över chokladsås.

Nyttigare val: Välj bort brownie och marshmallows, bara jordgubbar med lite ringlad mörk choklad är ju ljuvligt gott. Annars hittar du sex nyttigare recept på brownies och kladdkaka här!

 

Grillade nektariner med vaniljglass, honung och nötter

Det grillas nektariner som aldrig förr – och det här är ett av de allra bästa sätten att äta dem.

grillade nektariner

Foto: Whatsgabycooking.com Källa: ellematovin.se

4 personer

Du behöver:

6 nektariner

500 g vaniljglass

50 g hackad mörk choklad

50 g hackade nötter

4 msk flytande honung

Gör så här:

Dela och kärna ut nektarinerna. Grilla dem mjuka och varma. Lägg upp tre halvor på varje tallrik, lägg på en skopa glass. Strö över choklad och nötter och ringla över honung.

Nyttigare val: Det här recpetet behöver inte justeras särskilt mycket, men vill du hålla nere på sockret är en klick turkisk yoghurt ett fräscht och gott alternativ till.

 

Grillad smulpaj med bär

Smulpaj är sommarens godaste efterrättsräddare. Funkar med de flesta frukter och bär.

Grilla smulpaj

Foto: IBL Recept: allas.se

4 personer

Ingredienser:

4 folieark, ca 40×40 cm

400 g blandade frysta eller färska bär

3/4 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl socker

1/2 dl hackad mörk choklad

1/2 dl flagad hackad mandel

75 g smör

2 msk florsocker

färska bär

vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här:

Forma foliearken till fyra skålar. Tina bären och fördela dem i folieformarna.

Blanda vetemjöl, havregryn, socker, choklad, mandel och smör. Arbeta ihop till en smulig deg och fördela ovanpå bären. Pudra florsocker över och ställ på grillen med indirekt glöd. Lägg på locket till grillen och låt smulpajerna bakas i ca 15 minuter eller tills bären börjar småputtra.

Garnera med färska bär och servera med vaniljsås eller en kula vaniljglass.

Nyttigare val: Byt ut smöret mot exempelvis kokosfett och sockret mot kokossocker eller sötningsmedel. Smulpaj är också supergott ihop med vaniljkesella istället för glass eller vaniljsås.

 

Gino på grillen

Gino är en enkel, fräsch och somrig klassiker som alla gillar.

Gino på grillen

Recept och foto: allas.se

Ingredienser:

10-12 jordgubbar, färska

2 bananer, skivade

3 kiwi, skivade

150 gram vit toblerone eller vit choklad

Gör så här:

Fördela frukt och bär i mitten på 4 ark aluminiumfolie. Finriv chokladen och strö ut över frukten. Vik ihop till foliepaket och lägg på grillen i 6–8 minuter, gärna med locket på om det är en klotgrill.

Servera med en kula vaniljglass.

Nyttigare val: Det här är ju ett nyttigt val i sig, men vill du så håll igen lite på chokladen och servera vaniljkesella till istället för glass.

 

Nutellapizza med bär

Vad gillar man inte med det här?

nutellapizza

Foto: IBL Recept: allers.se

Ingredienser pizzadeg:

25 g jäst

3 dl vatten

1 msk socker

1 krm salt

½ tsk stött kardemumma

2 msk neutral matolja

1 dl kokosmjöl

ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:

2 dl Nutella

5 dl bär

1 tsk potatismjöl

¾ dl vit choklad

¾ dl pistagenötter

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt fingervarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och matolja. Blanda ner kokosmjöl och vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken i ca 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen rektangulär, ca 18×35 centimeter. Lyft över degplattan på bakpappersklädd plåt. Vik upp degen runt om till en smal kant och tryck till så den fastnar. Den smala kanten gör att fyllningen inte rinner av brödet under gräddningen.

Bred ut Nutellan jämnt över degplattan. Strö potatismjölet över bären och blanda om varsamt så att bären blir jämnt mjölade runt om. Strö ut dem över krämen. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter.

Grovhacka chokladen och pistagenötterna, strö det över pizzan och grilla på pizzasten under lock tills chokladen har smält och kanterna har fått lite färg, cirka 5-10 minuter.

Nyttigare val: Just efterrättspizza är kanske inget för dig som vill hålla igen. Ät och njut och gör nyttigare val imorgon!

 

Kladdkaka på grillen

Kladdkakerecept finns det lika många som det finns kompisgäng, men här är ett av våra favoriter (här anpassat för grillning). Rör ihop smeten, häll ner i en form och grädda på eftervärmen medan ni äter.

Grillad kladdkaka

Foto: IBL Recept: ellematovin.se 

Du behöver:

50 g smör

2 ägg

2 dl mörkt muscovadosocker

1/2 dl matolja

2 1/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smält smör. Vispa ägg och muscovadosocker luftigt, rör ner smör och olja. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll ner i formen. Grädda kakan på grillen 10-20 minuter, tills kakan är fast i kanterna men fortfarande lite lös i mitten. Servera med lättvispad grädde eller glass.

 

 

Läs även:

Sommarens godaste desserter – 8 läckra recept

Bloggarnas bästa sommardesserter

Rosésorbet – drink och dessert i ett