macka med krabba

CRAB CAKES

Krabburgare med paprika- och avokadorelish.

(4 personer)
2 msk oliv- eller rapsolja
1 rödlök, finhackad
1–2 gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 msk hackad färsk timjan
2 msk hackad persilja
300 g krabbkött
125 g ströbröd
1 ägg
salt och svartpeppar
2–3 msk vetemjöl
Relish:
50 g små inlagda röda paprikor, finns på burk
1/2 dl finhackad salladslök
1/2 avokado
2 msk färskpressad limesaft
1 msk strösocker
2 msk hackad färsk koriander

Beredning: Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken utan att bryna. Tillsätt chilin och fräs tills den börjar få färg. Vänd ner örterna och låt svalna. Blanda den stekta lökröran med finhackat krabbkött, ströbröd och ägg. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och ställ åt sidan. Finhackad paprikorna och blanda med salladslök, fintärnad avokado, limesaft, socker och koriander. Vänd biffarna i lite vetemjöl och stek dem i olja på medelvärme tills de har fin färg på båda sidor. Servera tillsammans med relishen.

KRABBSOPPA

(4 personer)
1 stor kokt krabba
300 g sidfläsk i mindre bitar
25 g osaltat smör
1 gul lök, finhackad
3 lagerblad
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
400 g krossade tomater
6 dl fiskbuljong
1 msk röd currypasta
1 msk muscovadosocker
350 g potatis, skalad och skuren i små tärningar
1 msk torkad dragon
3/4 dl grädde
salt och peppar

Beredning: Pilla krabbköttet ur krabban och skär det grovt. Stek fläsket i smör tills det har fin färg. Blanda ner löken och fortsätt fräsa. Tillsätt lagerblad och hackad vitlök. Låt fräsa under omrörning ett par min. Häll på vinet och låt koka i 5–7 min. Tillsätt krossade tomater, buljong, currypasta, socker, potatistärningar och dragon. Låt småputtra i 20–30 min. Rör ner krabbkött och grädde. Låt soppan få ett uppkok. Servera rykande varm.

KRABBSALLAD

(4 personer)
1 kg kokta krabbklor eller
1 stor hel kokt krabba
malen svartpeppar
350 g broccoli
150 g sockerärter
100 g bacon, i mindre bitar
50 g solroskärnor
1/2 rödlök
Dressing:
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk fisksås, finns i hyllan med asiatiska livsmedel

Beredning: Pilla ur krabbköttet och skär det grovt. Lägg i en bunke och krydda med svartpeppar. Dela broccolin på längden och koka al dente i lättsaltat vatten. Lägg ner sockerärterna i broccolikoket de sista 2–3 min. Spola broccoli och ärter kalla.

Knaperstek baconet i torr panna. Låt rinna av på hushållspapper. Rosta solroskärnorna i torr panna. Skiva löken tunt. Lägg upp alla ingredienser snyggt på tallrikar. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och skeda den över salladen.

FYLLT KRABBSKAL

Läcker liten förrätt.

(4 personer)
1 stor kokt krabba
salt och svartpeppar
3–4 msk majonnäs
1 hårdkokt ägg
hackad persilja
Till servering:
citron- eller limeklyftor

Beredning: Dela krabban så att skalet blir som en sköld. Pilla ur krabbköttet och rensa skalet noga. Tvätta ur skalet och torka med hushållspapper. Grovhacka krabbköttet, salta och peppra lätt. Blanda köttet med majonnäs och lägg tillbaka i skalet. Garnera med hackad äggvita, hackad äggula och persilja, och servera med citron- eller limeklyftor.

KRABBPASTA MED FÄNKÅL

(4 personer)
25 g osaltat smör
1 fänkål, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
rivet skal och saft av 2 limer
3 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
350 g pasta, linguine eller tagliatelle
400 g krabbkött
salt och svartpeppar

Beredning: Smält smöret i en stekpanna och fräs fänkålen utan att bryna på svag värme tills den mjuknar, ca 10 min. Blanda ner vitlök, rivet skal och saft av lime, dill och persilja. Rör om. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Låt rinna av i durkslag och lägg tillbaka pastan i grytan. Blanda ner fänkålsfräset och hackat krabbkött. Smaka av med salt och rikligt med nymalen svartpeppar.

BRUSCHETTA

(4 personer)
350 g små kvisttomater
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
75 g osaltat smör
4 små finhackade ansjovisfiléer
2 vitlöksklyftor
rivet skal av 1/2 citron
2 msk finhackad persilja
4 skivor av en baguette, ca 3 cm tjocka
250 g krabbkött
1 msk kapris

Beredning: Lägg kvisttomaterna i en eldfast form. Ringla över olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i 200° varm ugn och baka i ca 20 min. Tomaterna ska mjukna något men behålla sin spänst. Blanda smöret med ansjovis, pressad vitlök, citronskal och persilja. Smaka av med salt och peppar. Bred hälften av smöret på bröden. Fördela krabbkött, tomater och kapris över och ställ in i ugnen. Gratinera i 3–5 min. Ta ut och klicka resten av smöret över. Servera rykande varma.

KRABBSMÖR

Gott som tilltugg till lite bubbel. Smöret håller sig två dagar i kylen.

(4 personer)
1 kokt krabba
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm riven muskotnöt
1 tsk paprikapulver
125 g osaltat smör
Till servering:

tunna rostade skivor av vitt bröd

Beredning: Pilla ut krabbköttet ur skalen och hacka det fint. Blanda krabbköttet med vitlök, muskot och paprikapulver i en skål. Smält smöret på låg värme. Låt svalna men inte stelna. Fördela krabbköttet i kokottformar och skeda smöret över. Obs! Ta inte med bottensatsen. Sätt plastfilm över och ställ in formarna i kylen. Ta ut och servera tillsammans med rostade brödskivor.

MAJONNÄS

Den hemlagade majonnäsen behöver inte smaksättas men går utmärkt att variera med t ex finhackade örter (basilika, dill, koriander, persilja blandat med lite saft och rivet skal av citron). Eller några droppar tabasco och några matskedar sweet chilisås. Det kan också vara gott med lite tomatpuré och några droppar worcestershiresås.

(4 personer)
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
21/2 dl olivolja alt halva mängden olivolja blandat med halva mängden rapsolja

Beredning: Vispa äggulor med vinäger, lite salt och svartpeppar i en bunke. Tillsätt oljan eller oljorna droppvis under ständig vispning tills majonnäsen blir tjock och fin. Tillsätt ev smaksättare.

SNABB KRABBMACKA

(4 personer)
8 skivor gott surdegsbröd
smör till bröden
1 dl majonnäs, gärna hemlagad
– se recept här intill
1 msk dijonsenap
2–3 msk tomatpesto, finns på burk
2 dl grovhackat krabbkött
4 små cornichons i tunna skivor
några nypor alfalfagroddar
1/2 dl krasse

Beredning: Smöra 4 av bröden. Blanda majonnäs med senap och bred det över smöret. Fördela tomatpesto, krabbkött, cornichons och lite alfalfagroddar över. Garnera med krasse och lägg de andra 4 brödskivorna över som lock. Servera.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Mer läsning

Femina