För alla som bara har frysta grönsaker, glass och is i sin frys finns det mycket att lära. Kanske blir du förvånad över hur mycket mat du faktiskt kan stoppa i fryspåsar i stället för att slänga det när det börjar krisa med hållbarheten. Det finns mycket pengar att spara samtidigt som du producerar mindre avfall och därmed är snällare mot miljön, skriver Good Housekeeping Institute.

Se bara till ha en märkpenna redo så du vet när du har lagt maten i frysen – sen är det bara att sätta i gång!

De här åtta matvarorna kan du frysa in:

1. Mjölk

Var noga med att mjölken är inom sitt bäst före-datum när du fryser in den. Hitta sen en tät behållare med plats för mjölken att expandera. Ju mindre fetthalt i mjölken desto bättre fryser den. Infryst mjölk behövs användas inom tre månader.

2. Hackad lök

Ibland behöver du bara en halv hackad lök till dagens matlagning och vill inte se den andra halvan bli dålig i kylen. Då är det perfekt att hacka upp resten. Sprid ut den hackade löken i en tätslutande fryspåse så att du slipper lukten och att den inte blir en enda klump. På så sätt behöver du bara ta fram det du behöver nästa gång det är dags för hackad lök i maten. Se bara till att använda den inom sex månader.

3. Överblivna örter

Du ska inte bli ledsen i takt med att dina örter blir allt hängigare i fönsterkarmen. I stället kan du klippa dem i mindre bitar och lägga i iskubsfacken tillsammans med olivolja. Nästa gång du ska steka något som behövs piffas upp med örter är det bara att lägga en örtfylld isbit rakt ner i stekpannan.

4. Bananer

Tänker du ofta att du borde ha gjort bananbröd av dina övermogna, bruna bananer när du är på väg till soptunnan? Skippa ditt dåliga samvete! Skala bananerna och lägg dem i en fryspåse. Vill du kunna lägga dem rakt ner i smoothien är det bäst att skiva bananerna innan du fryser in dem. I frysen kan bananerna vara i tre månader innan ditt dåliga samvete behöver återvända.

5. Smör och margarin

Är det extrapris i affären eller har du råkat köpa dubbla smörpaket? Inga problem. Det är bara att lägga dem rakt in i frysen. Där kan de vara i tre månader.

6. Avokado

Avokado bli ofta övermogen i rasande takt när den väl har blivit ätbar. Vet du att du inte kommer hinna ät upp den eller att den hålla på att gå över gränsen till dålig är det dags att ta fram frysredskapen. Gröp ur avokado, släng den i en mixer och klicka sedan i avokadon i ett iskubsfack. När det väl är dags för dig att göra exempelvis en smoothie med avokado är det bara att slänga ner så många gröna bitar du vill.

7. Äggvita

Om du vill vänta på bättre tider för att baka exempelvis maräng går det hur bra som helst att frysa in äggvitor. Det gör du bäst i isbitsformar, men se till att inte ta fel när du ska ta iskuber nästa gång för att svalka din dricka! I frysen håller de sen i sex månader. Tina gör du bäst i en skål med lock i kylskåpet.

8. Pesto

Pesto med sin distinkta smak är kanske inget du vill äta varje dag. För att undvika att den blir gammal i kylen kan du frysa in peston i fryspåsar. Frys den så platt du kan så kan du bryta av så mycket du vill ha nästa gång suget smyger sig på. Se till att ät upp peston inom tre månader bara.

Läs även: 10 smarta sätt att minska ditt matsvinn

Källa: Good Housekeeping Institute / Expressen
Bild: Imago stock/Shutterstock/IBL
Artikeln publicerades först på Året Runt.

Utvald läsning

Femina