Gör eget smör!

Gör eget smör!

– With enough butter anything is good, sa den amerikanska kocken och kokboksförfattarinnan Julia Child, vars liv och kokkonst inspirerade till filmen Julie & Julia från 2009 (Meryl Streep spelade en av huvudrollerna).

Det är bara att hålla med, smör är en fantastisk smakförstärkare och smakbärare som sätter guldkant på det mesta. Om det sedan är smält, skirat, brynt, rört eller vispat spelar mindre roll. Smör är alltid kockens bäste vän.

Under årtionden har vi här i Sverige nöjt oss med smör i guldiga paket. Sedan en tid tillbaka har dock nyfikenheten på alternativ accelererat. Restauranger av rang har börjat göra sitt eget. Fler och fler drömmer om ett mer spännande utbud. Ja, som i Frankrike, där man kan välja och diskutera smör lika initierat och ingående som man pratar om ost i ostbutiken. Var och vad korna har betat är av betydelse. Liksom årstid och vilken ras de tillhör. Omständigheter som lär göra stor skillnad vad det gäller smörets färg och smak.

Än så länge är vi kanske inte riktigt där men lusten och ­längtan efter nya smörupp­levelser är definitivt väckt. Det har kommit ut kokböcker som bara handlar om smör och många har börjat kärna sitt eget och experimentera med smaksättningen.

HEMKÄRNAT SMÖR

Lättare än man tror.
5 dl vispgrädde

salt
Beredning: Vispa grädden hårt så att det blir en grynig massa. Häll av vätskan som bildats. Krama ihop de gryniga smörklimparna till en boll och knåda/­massera smöret rent i kallt vatten. Byt vatten och upprepa tills vattnet blir klart. Smaksätt smöret med salt. Klart!

BRYNT SMÖR

En säker genväg som gör livet så mycket godare. Lika utsökt i sockerkakan som i såsen, till fisken, grönsakerna och den kokta potatisen. Pröva att ringla brynt smör över tomatsalladen med mozzarella eller över den kokta blomkålen toppad med lite rivet citronskal.
osaltat smör
Beredning:Smält smör i en kastrull på medelvärme. Vispa sakta när smöret börjar sjuda. Efter ett tag kommer den goda nötiga doften och smöret skiftar från gult till ljusbrunt. Ta kastrullen från värmen och häll upp smöret i en liten kanna. Servera. Obs! Kasta inte bort det bruna som lägger sig i botten på kannan, det är det ­godaste.

SKIRAT SMÖR

Skirat och klarat smör är samma sak. Tips! Lite rivet skal av en ekologisk citron i smöret är fräscht och gott.
osaltat smör
Beredning: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills det blir skummigt på ytan, 3–4 min. Ta bort skummet. Häll försiktigt upp det klara smöret i en liten kanna utan att få med något av den vita bottensatsen. ­Servera.

INSPIRERAD? LÄS MER:
Diadonna bjuder på hemmagjort citronsmör med fröknäcke.

Bjud dina gäster på Det Gröna Skafferiets kastrullbröd med ditt hemmagjorda smör.

Mer läsning

Femina