Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Äntligen sommar! Fem recept på svalkande iste

24 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Iste är en klassisk svalkande dryck när sommarvärmen sätter in. Vill du köra på klassikern svart te och citron eller ska du testa några av våra fem goda recept? Vad sägs om äpple och kanel eller persika?
Annons

Finns det något godare en riktigt varm sommardag än ett stort glas iste? Knappast. Du sparar rejält med pengar om du blandar ihop isteet på egen hand istället för att köpa färdiga flaskor. Dessutom kan du välja smaker och tesorter som just du gillar.

Om du är fast i en sommarstuga utan tillgång till en affär där du kan köpa just de ingredienser som är i de här recepten kan du alltid börja med att brygga svart te, kyla och skära ner den frukt du har till hands. Svårare än så behöver det inte vara.

Så undviker du att ditt iste blir grumligt

Om du vill använda svart te när du gör ditt iste ska du tänka på att många svarta teer blir grumliga när de kyls av. Det blir däremot inte Ceylon- och Keemun-teer, så om du hittar sådana i din affär, köp dem. Det är också lättare att slippa grumligt te genom att låta teet svalna till rumstemperatur innan du kyler det i kylskåpet. Om teet har blivit grumligt kan du testa att hälla i lite kokande vatten och lösa grumlet och sedan låta det svalna igen.

Annons

Du kan också testa att brygga teet i rumstempererat vatten. Det gör att du får ett klart och fint te, men du kan behöva använda mer te och låta det dra längre än om du brygger med kokande vatten.

Iste med citron

Iste smaksatt med citron.
Iste smaksatt med citron.

Ett bra grundrecept där du kan lägga till vilka frukter som helst eller byta ut citronen mot till exempel lime eller apelsin.

Du behöver:

8 tepåsar med svart te

2 liter sjudande vatten

1 citron

lite honung (valfritt)

Gör så här: Lägg tepåsarna i en värmetålig tillbringare. Skala av det yttersta från citronskalet, bara det gula. Lägg ner skalet i tillbringaren.

Häll det varma vattnet i tillbringaren och låt dra i minst 5 minuter. Ta upp tepåsarna och kasta dem. Låt tillbringaren stå tills teet har kylts av. Ställ in i kylen tills det blir kallt. Söta med lite honung om du vill.

Annons

När du serverar, fyll glas med is och häll teet över isen. Garnera med citronskivor.

Vitt iste med ingefära och hallonis

Iste med hallon.

Vitt te görs på unga bladknoppar från tebusken och torkas på låga temperaturer. Det anses därför behålla mer av sina näringsämnen än till exempel grönt te som hettas upp vid torkning.

Du behöver:

6 tepåsar med vitt te

2 liter vatten

50–60 g färsk ingefära, grovt hackad

3 citroner, pressade

citronskivor

2 msk honung

myntakvistar och citronskivor, till garnering

100 g hallon

Gör så här: Börja med att lägga hallon i ett iskubstråg och fylla på med vatten. Ställ i frysen minst 6 timmar innan du ska servera teet.

Häll en halvliter av vattnet, ingefäran och honungen i en kastrull och låt koka upp. Dra ner värmen och låt sjuda på låg temperatur i 5 minuter. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt tepåsarna. Låt teet stå och dra i minst 30 minuter upp till en timme. Sila sedan teet ner i en tillbringare. Tillsätt 1 ½ liter kallt vatten och saften från de tre pressade citronerna. Kyl teet i kylskåp.

Annons

När du ska servera, häll te i glas och garnera med myntakvistar, citronskivor och hallonisen. Det går så klart också bra att strunta i att frysa in hallonen och bara lägga dem rakt ner i isteet.

Örtigt iste med äpple

Örtigt iste med äpple.
Örtigt iste med äpple.

Det här teet får smak av äppeljuice och bryggs på örtte. Riktigt gott till en härlig sommarfrukost.

Du behöver:

4 tepåsar med citron- och örtte

4 tepåsar med rött blommigt örtte

9 dl sjudande vatten

9 dl äppeljuice

äppelskivor och kanelstång till garnering

Gör så här: Låt alla åtta tepåsar dra i det sjudande vattnet i omkring 10 minuter. Ta upp tepåsarna och släng dem. Blanda ner äppeljuicen och låt svalna. Kyl sedan teet i kylskåp. Servera med is och några skivor av äpple och en kanelstång.

Svart iste med apelsin och lime

Iste med apelsin och lime.
Iste med apelsin och lime.

Ett neutralt svart te fungerar att kombinera med de flesta frukter och bär. Här är det frisk citrus som får sätta sin prägel på teet.

Annons

Du behöver:

6 tepåsar med ett neutralt svart te

1 liter sjudande vatten

3 dl apelsinjuice

saften från en pressad lime

½ skivad apelsin

1 msk honung

10 myntakvistar + extra till garnering

Gör så här: Låt tepåsarna dra i det sjudande vattnet i mellan 5 och 10 minuter. Söta med lite honung om du vill. Ta upp tepåsarna och lägg i myntan, låt dra i ytterligare 10 minuter. Låt det svalna. Häll över i en tillbringare och rör ner juicen. Servera i glas med is. Garnera med apelsinskivor och mynta.

Rooibos-iste med persika

Iste smaksatt med persika.
Iste smaksatt med persika.

Rooibos är ett rött te som egentligen inte alls är ett te. De röda bladen kommer inte från tebusken, utan från rooibosbusken. Smaken är mild och påminner om röda bär.

Du behöver:

8 påsar med valfritt rooiboste

Annons

2 liter sjudande vatten

1 dl honung eller agavesirap (mindre om man vill)

2 färska persikor, skurna i klyftor

Gör så här: Lägg tepåsarna i en värmetålig tillbringare och slå över sjudande vatten. Låt dra i mellan 5 och 10 minuter. Ta upp tepåsarna och rör ner honungen och låt svalna. Kyl teet i kylskåp. Lägg persikoklyftorna i botten på glas och muddla dem lite med en sked så att det kommer ut lite saft. Tillsätt krossad is och häll över det kylda teet. Servera!

 

Läs mer:

 

Annons