Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Årets semlor – från gröt till gin & tonic

01 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Det var länge sedan semmelsäsongen bara innehöll vanliga semlor. Nu finns det ingen hejd på folks påhittighet när det gäller att kombinera smakerna kardemumma, mandel och grädde. Vi har sonderat årets semmelutbud och ger dig ett urval.
Annons

Varje år har sin semla och vissa nyheter lever vidare år efter år, som semmelwrapen och prinsess-semlan. Vi har gjort en djupdykning bland årets semmelutbud och hittat både gamla favoriter och nya godingar – och en som vi ställer oss mycket skeptiska till. Vilken blir din favorit?

Cimlan

Om en citronmarängpaj och en semla fick ett barn skulle det vara cimlan. Den har en spröd mördegsbotten och i den ligger en vetebulle med mandelmassa, lemoncurd och grädde. Högst upp på cimlan tronar italiensk maräng. Cimlan hittar du hos Thimons i Nässjö och Aneby.

Lemoncurdsemla

Citrontrenden verkar stark 2019. På 7-Eleven hittar du i år, förutom den vanliga semlan, en Creamy lemon, där mandelmassan har ersatts med mandelmassa. Den finns i både en liten och en stor variant.

Annons

Semmellatte

Både Espresso House och Wayne’s Coffee har skapat semmellatte. Hos Espresso House får du en kaffe latte smaksatt med mandel, toppad med vispad grädde och överst ett semmellock. Wayne’s variant är en kaffe latte smaksatt med klassiska semmelsmaker som mandel och kardemumma toppad med vispad grädde.

Minimud semla

Wayne’s coffee nöjer sig inte med en semmellatte, utan har också skapat en liten semmelbakelse fylld med mandelmassa, toppad med frosting och mandelspån.

Annons

Freakshake

Flera konditorier erbjuder olika typer av semmelshakes. En av de freakigaste hittar du hos H&M:s kafé It’s Pleat. Den är vegansk och innehåller havredryck smaksatt med mandelsmör och kardemumma, dadlar och mango. Shaken toppas av kokosgrädde, hallonskakade popcorn och mitt i allt sitter ett spett med blodapelsin, rawbollsemla och kiwi. Puh!

200% god semla

Museet Fotografiska i Stockholm satsar på en mandelfri semla eftersom det kostar 5 liter vatten för att få fram en enda mandel. Fotografiskas matfilosofi är att maten som tillagas ska vara hållbar och de har skapat en semla där bullen är gjord på överblivna bullar, fyllningen är gjord på gula ärtor, äppelkärnor och kardemumma. Grädden är såklart ekologisk.

Annons

Gin & Tonic-semla

En semla där mandelmassan är smaksatt med gin och grädden med tonic och agavesirap . G&T-semlan skapades av Swedish tonic och säljs under en begränsad period på utvalda Gateau-konditorier, så häng på låset om du vill ha en!

Champagne-semla

Kanske lyxigast i år är Grand Hôtels champagnesemla som strösslats med ätbart guld. Det är mandelmassan i semlan som är smaksatt med champagne, vilket skaparna av semlan säger är en riktig lyckträff eftersom mandlar och champagne älskar varandra.

Annons

Semmelgröt

Flera kaféer har semmelgröt på menyn i år, bland andra Pom & Flora och Mr Cake, båda i Stockholm. Hos Pom & Flora är basen havregrynsgröt med mandelsmör, vaniljyoghurt och kardemumma och hos Mr Cake är det också havregrynsgröt som bas, smaksatt med kardemumma och toppad med mjölk, mascarponekräm, biskvisticks och rostade mandlar. Semlor för de riktigt hungriga!

Overnight oats-semla

Vill du inte ha semmelgröt till frukost kan du satsa på It’s Pleats overnight oats som är havregryn smaksatta med mandelmassa och kryddad med kardemumma.

Surströmmingssemla

Precis vad det låter som. En semla med mandelmassa, grädde och – surströmming. Nej. Bara nej.

 

Läs mer:

Annons