”Ha den i en påse, stick hål i påsen med en tandpetare och släng ner ett äpple. Lämna påsen i rumstemperatur i en till tre dagar.”

”Slå in den i folie och baka den i ugnen på 100 grader i 10 minuter.”

”Blås på den med en hårblås i tio minuter.”

”Stoppa den i en påse i torkskåpet.”

”Halvera den och kör den i mikron i två minuter och lägg den sedan omedelbart i kallt vatten.”

”Vaka över den som en hök tills den mognar. Gå inte ut, sov inte. Gå inte ens och kissa.”

Det här med att lyckas få en avokado att mogna kan man prata om hur länge som helst och alla har sina egna tvärsäkra sätt hur man lyckas förvandla en stenhård går-inte-att-mosa-avokado till den krämiga delikatess den kan vara. Det finns väl ingen annan grönsak (fast egentligen är avokadon en frukt, eller faktiskt mer precist ett bär) som trilskas så förbannat? Men vad säger vetenskapen? Går det att få en avokado att mogna snabbare hemma och hur?

Avokador kan inte mogna i trädet

Det korta svaret är ja, det går. Oftast. En del avokador kommer aldrig att mogna, så alltid går det ju inte. Allt beror på om den har skördats vid rätt tillfälle. Om en avokado skördas innan den har utvecklat tillräckligt med olja (omkring åtta procent) så kommer den aldrig att mogna, hur länge du än stirrar på den. Då förblir den en grön gummiboll som smakar träigt och vattnigt.

I USA styrs avokadoskörden till och med via lagstiftning som säger att avokador med för lite olja inte får skördas. Så fort avokadon är plockad slutar den nämligen producera olja.

En avokado mognar aldrig på trädet.

En avokado mognar aldrig på trädet.

Däremot kan inte avokadon mogna så länge den sitter kvar på trädet. Det är först när den plockas som mognadsprocessen sätter igång och då mognar den från den runda bottensidan och sedan uppåt.

Få den att mogna med påse och äpple

Ok, så till tricket som funkar. Om du har köpt en avokado som är för hård kan du skynda på mognadsprocessen, men inte på några minuter, inga sådana trick fungerar. Däremot kan du stoppa den i en påse som då stänger inne etylensyran som avokadon avsöndrar och som, när de hålls kvar, kommer att få avokadon att mogna snabbare. Ha påsen i rumstemperatur. Men mogningsprocessen tar fortfarande ett par dagar, beroende på avokadons status när du stoppade den i påsen. Vill du skynda på processen ytterligare kan du slänga ner ett äpple i påsen också, gärna ett Red Delicious eller Golden Delicious som båda avger extra mycket etylensyra.

Ett nytt forskningsprojekt har resulterat i ett pappersark som fungerar åt motsatta hållet och läggs bland avokador för att absorbera etylensyran så att de ska mogna långsammare, vilket är viktigt under långa frakter. Det här pappret går inte att köpa i handeln så om du har en avokado som är på väg att bli övermogen är det bästa tricket att stoppa den i kylen eftersom kyla får mognaden att gå långsammare.

Men det är ett trick som bara funkar åt ett håll – värme får inte avokadon att mogna.

– En del vill stoppa avokadon i mikron för att få den att mogna snabbare. Det kommer inte att funka. Du kan förvisso lägga avokadon i mikron men utan att sätta på den. Stänger du in den där kommer ju etylensyrorna att stängas inne. Men en påse är ju lite enklare, säger Francesco Brachetti som äger avokadorestaurangen Avocaderia i New York.

Foto: igivecoolgifts.com, TT

Läs mer:

Avokado kan få hjärnan att sluta åldras

Så enkelt gör du en avokadoros