kardemummabullar

KARDEMUMMABULLAR

(30–40 bullar)
1 sats vetedeg
1 sats sockerlag
Fyllning:
20 g (2 msk) hela kardemummakärnor
200 g (21/4 dl) strösocker
200 g rumsvarmt smör

Beredning: Mortla kardemumman till fyllningen och blanda med sockret. Ställ ca 1/2 dl av blandningen åt sidan och blanda resten med smöret. Följ punkt 1–6. Hoppa över punkt 7. Följ därefter punkt 8, 9 och 10. Lägg bullarna på plåt med bakplåts­papper. Strö på socker- och kardemummablandningen. Täck bullarna med duk och låt jäsa tills de närapå har dubblerat sin storlek, 11/2–2 tim. Sätt ugnen på 225° i god tid, minst 30 min före gräddning. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 min. Ta ut bullarna och pensla dem genast med sockerlag.

1. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ut den lite för hand.

2. Kavla ut degen till en så jämn rektangel som möjligt, ca 70×40 cm.

3. Bred på fyllningen så jämnt det går och ända ut i kanterna.

4. Vik degen som ett treslag: vik först in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan.

5. Vrid degen så att de öppna ändarna kommer på sidorna och kavla degen tills den blir ca 60×25 cm.

6. Skär ca 1½–2 cm breda remsor med sporre eller kniv. En remsa kan väga ca 50 g (eller 75 g för stora bullar).

7. Ta upp en degremsa och håll den mellan händerna. Snurra ­remsan två varv kring ena handens pek- och långfinger. Avsluta med att spänna sista biten tvärsöver bullen, vik in änden på undersidan.

8. Tvinna varje degremsa på bakbordet.

9. Snurra ihop degremsan till en bulle.

10. Vik in änden under bullen.

HÅLLBARHET & FÖRVARING

Allra godast pin­färska. Frysta bullar tinar på 10 min i 150° varm ugn.

AV MARTIN JOHANSSON ur boken Bröd bröd bröd (Bonnier fakta)

Utvald läsning

Femina