Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Bästa vinerna till picknickmaten – 7 tips från experten

26 jul, 2019 
AvAnna Asplund
Här är vinerna som passar perfekt till sourcream-chips, pizza, snacks, Comté-ost, vegoburgare och glass. Sarah Lindstrand Mboge bjuder på sina bästa picknicktips.
Annons

Som sommelier är Sarah Lindstrand Mboge expert på mat och vin som lyfter varandras smaker. I sommar arbetar hon med mat och dryck-koncept på festivaler som Way out west, där kända kockar skapar festivalmat på Chef’s market och besökare kan prova vin och cider på Wine garden. 

Hur ska jag som inte har koll tänka när jag väljer vin till maten?

– Ha kul med det! Testa att dricka flera olika viner till samma maträtt; gärna alla olika färger på vin till samma rätt. Mat och dryck är en sensorisk upplevelse som är olika för alla, därför är det lättare att veta vad en gillar eller ogillar när en kan sätta ord på det.

Ät med vänner, prova de olika vinerna och prata om hur ni upplever smaken separat och med mat. Men annars funkar en fruktig riesling och eller en beaujolais till det mesta.

Picknickmat och vin – Sarah Lindstrand Mboges 5 tips

Vi bad Sarah om tips på fina smak-kombos till sommarens picknickar. Här är hennes fem förslag:

Annons

1. Sourcream-chips och pinot noir

– Välj ett bärigt vin, exempelvis Bouchard Père & Fils cuveé La Vignée för 139 kronor.

2. Frukt med moscato d’asti

– Sött gillar sött och moscato d’asti är ett pärlande sött vin som även är lågt i alkohol och därför det perfekta sommar- och picknickvinet. Till exempel: Gianni Doglia M’oscato d’Asti för 89 kronor.

3. Pizza och chianti-vin

– ”Grows together goes together” brukar det sägas. Pizzan kommer från Neapel, men en klassisk parning är pizza och vin från Chianti i Toscana. Förslag: Quercia al Poggio Chianti classico för 139 kronor. En riktigt kall Cola zero, som enligt min mening är godare än vanlig, fungerar också.

4. Snacks med sherry

– Oliver, chark och sherry är en perfekt mix att börja picknicken med, eftersom det blir både salt och högt i syra. Sherry görs i både torr och söt stil. Till i princip all plockmat funkar manzanilla eller fino sherry, som har sälta och är knastertorrt, lite nötigt och med hög syra. Det funkar även super till mandlar.  Tips: Rainera Perez Marin La Guita för 59 kronor ( 375 ml). Serveras kallt!

Annons

5. Nötig ost och vin Jaune

– Comté-ost, eller en annan nötig ost, och vin Jaune: A match made in heaven! Vin Jaune finns inte alltid på systembolaget, men många vinimportörer har det i sin portfölj. Det går att privatimportera som konsument, men det kostar en slant.

Vin Jaune görs i Jura i Frankrike. Det måste lagras i minst sex år innan det släpps till försäljning och det tappas alltid i en flaska på 62 cl. Vinet är väldigt nötigt och har hög syra, vilket går bra med osten som kommer från samma område.

Bästa vinerna till picknickmaten – 7 tips från experten
Sarah Lindstrand Mboge tipsar om bästa picknickvinerna.

Bonustips: Bästa vinerna till Donken-burgare och glasstrut

Det finns ett passande vin till det mesta. Vi passade på att be Sarah Lindstrand Mboge om tips på drycker till två storsäljare i sommar-Sverige.

Annons

Vilket vin skulle du rekommendera till en vegoburgare från en hamburgerkedja? 

– Bubblor! Gärna en champagne som är något generösare i stilen, men som även har hög syra; Louis Roederer Brut Premier för 439 kronor. En Donken-burgare har alltid mycket sälta och fett och stor munkänsla. Sälta gillar sötma och i detta fall kan fruktigheten i vinet uppfattas som sötma.

I bubblor är det även hög syra som skär igenom fetman i burgaren och rensar paletten. En får tänka på hur maträtten uppfattas; till en lätt och delikat rätt så bör du matcha med ett lätt och delikat vin. Och när du dricker bubbliga viner upplevs en större munkänsla, som går bra ihop med en burgare.

Bubblor serveras bäst kalla, och är en sugen på rött till sin burgare funkar det annars med ett lättare rött vin som inte har så mycket tanniner. Som en beaujolais från producenten Château Thivin och deras Cuvee Reverdon för 169 kronor. Eller en iskall (helst i frostat glas) Norrlands guld.

Annons

Och vilket vin är godast att dricka till en Tip-top-strut? 

– Madeira eller ett annat knäckigt sött vin, det blir lite som kolasås till glassen. Testa Vintruys Madeira fine från H M Borges (139 kronor) om du gillar sött och Saint John från Leacock & co (129 kronor) om du gillar supersött.

Alkoholfria alternativ

En picknick behöver förstås inte innehålla alkohol. Systembolagets personal kan hjälpa dig att hitta alkoholfria alternativ till vintipsen.

Läs mer:

Annons