Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Boosta hälsan med frestande framtidsmat

25 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Gott för dig och gott för hälsan och miljön. Så ser maten ut i framtiden, åtminstone om man frågar ICA. Deras framtidsmat ska göra oss friska och vara bra för miljön. Vad sägs om kombucha-glass och vegetarisk gåslever?
Annons

Hur tycker du att du lever? Hälsosamt? Eller ohälsosamt? Fler än du tror, inte mindre än var tredje svensk, tror sig leva ohälsosamt, eller åtminstone inte som de borde för att kunna leva så länge som de vill. Det visar en undersökning som ICA har låtit göra.

Däremot är vi ju inte dummare än att vi samtidigt förstår att det här går att göra något åt. Nio av tio tror att det går att påverka hälsan genom att välja rätt mat. Världshälsoorganisationen WHO håller med och menar att inte mindre än 80 procent av alla dödsfall på grund av kroniska sjukdomar skulle kunna undvikas om vi åt och levde mer hälsosamt.

Så hur ska vi tackla det här i framtiden då? ICA har tittat in i spåkulan och sett en spännande utveckling på matfronten. Bland annat tror de att probiotika, alltså goda bakterier som vi får i oss via kosten, kommer att växa. Vi kommer också att äta mer vegetariskt och stressa ner via maten.

Annons

Utifrån sina spådomar har de skapat fyra recept på vad de anser vara mat vi kommer att äta år 2025.

Så, varsågod att smaka på framtiden.

Kefirkraut

Cirka 1 liter

Rätter med särskilda funktioner för hälsa kommer att bli vanligare i framtiden. Livsmedel med probiotika som yoghurt och fil skapar bättre balans i din tarmflora.

Du behöver:

2 dl surkål av rödkål

8 dl kefir, fil eller yoghurt

Gör så här:

  • Mixa surkål och kefir slätt. Sila och häll upp på flaska. Förvara i kyl.

Vegetarisk foie gras

6–8 personer

I framtiden kommer vi att äta allt mer från växtriket. En vegetarisk foie gras, alltså gåslever, på champinjoner, linser och havregryn kan kännas lika festlig som det exklusiva originalet.

Annons

Du behöver:

½ finhackad schalottenlök

1 riven vitlöksklyfta

100 g hackade champinjoner

1 msk rapsolja

1 dl kokta gröna linser

2 dl havregrädde

1 dl havregryn

½ dl ströbröd

25 g färsk jäst

1 tsk kinesisk soja

1 tsk salt

½ tsk torkad timjan

1 krm malen vitpeppar

2 tsk cognac eller brandy

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C. Fräs lök, vitlök och champinjoner i oljan tills löken är mjuk och vätskan kokat bort. Låt svalna.
  • Mixa alla ingredienser till en jämn smet. Bred ut smeten i en liten smord form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt svalna.
  • Servera gärna på en rostad brödskiva med fikon, cornichons och hackade hasselnötter.

Kombucha- och hallonglass

Cirka 12 stycken

Kombucha har använts i tusentals år i Asien och är en fermenterad dryck baserad på en svampliknande bakteriekultur. Kombucha sägs kunna gynna matsmältningssystemet och motverka trötthet och utmattning. Här äts den i form av en iskall glass.

Du behöver: 

1 liter kombucha med hallonsmak

2 dl färska hallon

Gör så här:

  • Fyll kombucha och hallon i glassformar. Ställ i frysen minst 6 timmar.

Avstressande smoothie

Ger 2 stora glas

Spara tid och stressa ned med en smoothie. Ingredienser som blåbär, gröna ärter, spenat, nötter och alger anses av vissa forskare ha en avstressande påverkan.

Du behöver:

250 g blåbär

4 dl växtbaserad yoghurt

2 dl frysta gröna ärter

2 dl bladspenat

½ dl kallt kamomillte

½ dl nötsmör

1 msk honung

1 tsk algpulver till exempel spirulina, chlorella eller kelp

Gör så här:

  • Mixa alla ingredienser slätt och häll upp i två glas.

 

Läs mer:

 

Annons